Op het EURETINA Congress 2023 in Amsterdam presenteerde TNO een geavanceerde netvliescamera, die de zuurstofsaturatie in de bloedvaten van het netvlies kan meten. Om de werking te testen, ontwikkelde TNO een uniek high-tech modeloog. TNO vermoedt dat bepaalde hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen eveneens in het oog te detecteren zijn.
Afbeelding: TNO
Samen met het Rotterdams Oogheelkundig Instituut en het Leidse Centre for Human Drug Research ontwikkelde TNO een innovatieve module voor netvliescamera’s, Quantitative Retinal Imaging (QRI) genaamd. Deze belicht het netvlies met lijnpatronen van specifieke kleuren. Uit de reflectie van deze patronen wordt onder andere diagnostische informatie over de zuurstofverdeling en doorbloeding van het netvlies verkregen. In nauwe samenwerking met de Vrije Universiteit en Heidelberg Engineering ontwikkelt TNO bovendien een SLO (scanning laser ophthalmoscope) systeem, dat met een zeer snel scannende laser via meerdere kleuren licht de zuurstofsaturatie in de bloedvaten van het netvlies kan meten. Met deze modules hoopt men oogziektes als diabetische retinopathie eerder op te kunnen sporen.
Het valideren van nieuwe instrumenten die met ‘licht’ het netvlies aftasten, is bijzonder uitdagend. Daarom besloot TNO voor het testen van deze netvliescamera’s een innovatief ‘modeloog’ te ontwikkelen, dat een bloedvat in het menselijk oog nauwkeurig nabootst. Zo stroomt er levend menselijk bloed door een klein kunstmatig bloedvat in een artificieel netvlies met de optische en geometrische eigenschappen van een echt oog.