Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en Wageningen University & Research (WUR) hebben in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de ‘GEEF om je buik’-studie opgezet om uit te zoeken welke dieetadviezen de diversiteit van de darmmicrobiota verbeteren. In dit ‘citizen science’ onderzoek worden burgers actief betrokken.
Een groep onderzoekers gaat onder leiding van prof. dr. Remco Kort, hoogleraar microbiologie aan de VU, en Food Health & Consumer onderzoeker dr. Nicole de Wit (WUR) uitzoeken hoe je met voeding een evenwichtig darmmicrobioom kunt bereiken. Dat doen ze met de gerandomiseerde, gecontroleerde GEEF om je buik-studie, waarbij GEEF een acroniem is voor Gut health Enhancement by Eating Favourable food. Aan de studie zullen 150 gezonde volwassenen deelnemen. Zij worden gerandomiseerd naar 2 verschillende voedingsinterventies van 8 weken en daarna met elkaar vergeleken. De onderzoekers bepalen dan de effecten van deze interventies op 92 ontstekingsmarkers, maag-darmklachten, welbevinden en nachtrust.
De deelnemers leren zelf tijdens de studie ook meer over factoren die van invloed zijn op het darmmicrobioom doordat ze meteen terugkoppeling krijgen over de effecten van dieetaanpassingen op hun eigen darmmicrobiota. Het uiteindelijke doel is om een blijvende gedragsverandering te stimuleren.
Bron: