Uit een vergelijking van patiënten met infecterende necrotiserende pancreatitis uit twee studies met een vergelijkbaar studiedesign, bleek dat bij gebruik van lumen-apposerende metalen stents (LAMS) endoscopische transluminale necrosectomie niet minder vaak nodig was dan bij gebruik van plastic dubbele pigtail-stents. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in Gut.
Er wordt aangenomen dat LAMS een klinische verbetering kunnen geven in de endoscopische transluminale drainage van geïnfecteerde necrose vergeleken met plastic dubbele pigtail-stents. Hiervoor is echter nog maar weinig bewijs uit prospectieve studies.
Een groep Nederlandse onderzoekers voerde daarom in 16 centra een prospectieve cohortstudie uit. Daarin werden 53 patiënten met infecterende necrotiserende pancreatitis die een endoscopische step-up benadering met LAMS ondergingen, vergeleken met gegevens over 51 patiënten in de gerandomiseerde TENSION-trial die waren gerandomiseerd naar de endoscopische step-up benadering met plastic dubbele pigtail-stents. Voor de rest werden beide groepen volgens hetzelfde klinische protocol behandeld.
Het primaire eindpunt was noodzaak tot endoscopische transluminale necrosectomie. Van de 53 patiënten die behandeld werden met LAMS gedurende 27 maanden had 64% (n = 34) endoscopische transluminale necrosectomie nodig. Dat aandeel was niet statistisch significant anders dan de 53% (n = 27) van de patiënten uit de trial met plastic stents, ook niet na correctie voor baseline karakteristieken (OR: 1,21; 95%BI: 0,45-3,23).
De secundaire uitkomsten – mortaliteit, ernstige complicaties, ziekenhuisopname en zorgkosten – verschilden ook niet tussen de 2 groepen. Zo was het aantal bloedingen waarvoor een interventie nodig was niet significant verschillend met 5 gevallen (9%) na LAMS-plaatsing en 11 (22%) na het plaatsen van plastic stents (RR: 0,44; 95%BI: 0,16-1,17). Ook de totale zorgkosten waren vergelijkbaar.
Bron: