In het LUMC krijgen mensen met een donornier, als eerste in Europa, geherprogrammeerde stamcellen. De studie moet de veiligheid aantonen van een nieuwe therapie die mogelijk afstoting van de donornier helpt voorkomen.
De celtherapie maakt gebruik van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC’s). Dat zijn normale cellen die zijn geherprogrammeerd tot stamcellen. Deze worden doorontwikkeld tot volwassen mesenchymale cellen (MSC’s) die het immuunsysteem instrueren om te vertragen. “Het idee is dat patiënten hierdoor minder afstotingsmedicatie hoeven te slikken om de nier te behouden”, legt hoofdonderzoeker en nefroloog Siebe Spijker uit in het persbericht van het LUMC.
Het is een van de eerste keren dat iPSC’s, die tot nu vooral werden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, worden toegepast bij de behandeling van patiënten. Tijdens de huidige fase I-studie wordt de veiligheid van de therapie getest. Deelnemers krijgen 6 en 7 weken na hun niertransplantatie 100 miljoen cellen via een infuus. Of de behandeling daadwerkelijk afstoting van de donornier helpt voorkomen, wordt later onderzocht.
Omdat je iPSC’s in het lab tot een onbeperkte voorraad kunt blijven kweken, zijn er minder stamceldonoren nodig dan wanneer MSC’s rechtstreeks uit het beenmerg komen. “In de toekomst kunnen we misschien transplanteerbare nieren en andere organen van iPSC’s maken”, aldus Spijkers.
Bron: