Het SIMPATHIC Consortium onder leiding van Amsterdam UMC en het Radboudumc bedacht een nieuwe manier om bestaande medicijnen versneld in te zetten voor patiënten met zeldzame neurologische aandoeningen.
Dit doen zij door de medicijnen te testen in gekweekte menselijke zenuwcellen. Proefdieronderzoek is hierbij meestal niet nodig. De onderzoekers krijgen 8,8 miljoen euro subsidie vanuit het Horizon Europe-programma voor de verdere ontwikkeling van deze nieuwe aanpak.
De onderzoekers gaan met nieuwe technologie de effectiviteit van bestaande geneesmiddelen testen bij patiënten met een neurologische aandoening. Daarvoor hebben ze alleen een buisje bloed of heel klein stukje huid nodig van de patiënt. Daarin zitten stamcellen, die de onderzoekers opkweken tot zenuwcellen. Vervolgens testen de onderzoekers hoe die gekweekte zenuwcellen reageren op allerlei bestaande medicijnen.
Zien de onderzoekers een positief effect van een medicijn op de zenuwcellen, dan zetten ze direct een wetenschappelijke studie op in een groep patiënten met dezelfde symptomen. Dat kunnen mensen zijn met verschillende aandoeningen. Omdat bestaande medicijnen al eerder bij mensen getest zijn, is proefdieronderzoek vaak niet nodig. Dat versnelt de inzet van medicijnen bij nieuwe toepassingen enorm en verlaagt de kosten van het onderzoek.
Bron: