Mensen met een inflammatoire darmziekte zoals de ziekte van Crohn hebben vaak hoge aantallen van de darmbacterie Ruminococcus gnavus in hun darmen. Onderzoekers van het LUMC hebben voor het eerst op grote schaal het genoom van deze bacterie in kaart gebracht.
Het onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications, laat zien dat R. gnavus vaker en in hogere aantallen voorkomt bij chronische darmontstekingen, diabetes type 2, hoge bloeddruk en atherosclerose. Wereldwijd gezien bleek de bacterie verrassend genoeg meer voor te komen bij inwoners van Westerse landen en gekoppeld te zijn aan de Westerse leefstijl.
Om de vraag te beantwoorden waarom deze bacterie meer voorkomt bij patiënten met de ziekte van Crohn isoleerden de onderzoekers R. gnavus uit de stoelgang van zowel patiënten met de ziekte van Crohn als gezonde personen. De bacteriën werden daarna verder gekweekt, vervolgens werd het genoom in kaart gebracht.
Uit de analyse bleek dat er 163 genen van R. gnavus gelinkt zijn aan de ziekte van Crohn. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de precieze functie is van deze genen en of deze kennis een rol kan spelen in een behandeling. Om verder onderzoek naar R. gnavus te versnellen, hebben de onderzoekers alle data beschikbaar gesteld voor andere onderzoekers.
Bron: