Gepersonaliseerde voeding op de IC

Delen via:

IC-patiënten met een lage spiermassa en spierkwaliteit hebben een hoger overlijdensrisico dan patiënten met een normale spiermassa en -kwaliteit. Dat concludeert Willem Looijaard op basis van zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. 

Mogelijk kan eiwitrijke voeding de afbraak van spiereiwitten remmen en de aanmaak van nieuwe spiereiwitten stimuleren. Looijaard onderzocht verschillende manieren om bij IC-patiënten de spiermassa te meten en om het verband tussen een lage spiermassa en lage spierkwaliteit en het overlijdensrisico vast te stellen. Vervolgens onderzocht hij de relatie tussen eiwitrijke voeding en het overlijdensrisico. Bij patiënten met een lage spiermassa en -kwaliteit vond hij een relatie tussen het toedienen van meer eiwit en tegelijkertijd het beperken van de totale calorie-inname en een lager risico op overlijden. Hiermee zet hij de eerste stappen op de weg naar gepersonaliseerde voeding op de IC.

Bron: Amsterdam UMC

Algehele incidentie tweede tumor na radiotherapie endeldarmkanker niet verhoogd

mrt 2017 | Radiotherapie

Lees meer over Algehele incidentie tweede tumor na radiotherapie endeldarmkanker niet verhoogd

Helder overzicht van de recente inzichten in acute pancreatitis

feb 2017

Lees meer over Helder overzicht van de recente inzichten in acute pancreatitis

Hyperbare zuurstoftherapie bij refractaire colitis ulcerosa

feb 2017 | IBD

Lees meer over Hyperbare zuurstoftherapie bij refractaire colitis ulcerosa

Eerste middel uit de oude doos geregistreerd

feb 2017 | IBD

Lees meer over Eerste middel uit de oude doos geregistreerd

Overschakelen op biosimilar blijft heet hangijzer

feb 2017

Lees meer over Overschakelen op biosimilar blijft heet hangijzer

Nodulaire regeneratieve hyperplasie leidt zelden tot levertransplantatie

feb 2017

Lees meer over Nodulaire regeneratieve hyperplasie leidt zelden tot levertransplantatie