Gepersonaliseerde voeding op de IC

Delen via:

IC-patiënten met een lage spiermassa en spierkwaliteit hebben een hoger overlijdensrisico dan patiënten met een normale spiermassa en -kwaliteit. Dat concludeert Willem Looijaard op basis van zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. 

Mogelijk kan eiwitrijke voeding de afbraak van spiereiwitten remmen en de aanmaak van nieuwe spiereiwitten stimuleren. Looijaard onderzocht verschillende manieren om bij IC-patiënten de spiermassa te meten en om het verband tussen een lage spiermassa en lage spierkwaliteit en het overlijdensrisico vast te stellen. Vervolgens onderzocht hij de relatie tussen eiwitrijke voeding en het overlijdensrisico. Bij patiënten met een lage spiermassa en -kwaliteit vond hij een relatie tussen het toedienen van meer eiwit en tegelijkertijd het beperken van de totale calorie-inname en een lager risico op overlijden. Hiermee zet hij de eerste stappen op de weg naar gepersonaliseerde voeding op de IC.

Bron: Amsterdam UMC

Lang gebruikte anti-emetica blijken niet zo veilig, maar er zijn alternatieven

feb 2017

Lees meer over Lang gebruikte anti-emetica blijken niet zo veilig, maar er zijn alternatieven

Operatie versus conservatief beleid bij linkszijdige diverticulitis

feb 2017

Lees meer over Operatie versus conservatief beleid bij linkszijdige diverticulitis

Ustekinumab als inductie- en onderhoudsbehandeling bij de ziekte van Crohn

feb 2017 | IBD

Lees meer over Ustekinumab als inductie- en onderhoudsbehandeling bij de ziekte van Crohn

Hyperbare zuurstoftherapie bij refractaire colitis ulcerosa

feb 2017 | IBD

Lees meer over Hyperbare zuurstoftherapie bij refractaire colitis ulcerosa

Minder functieverlies van endeldarm en anus na prostaatbestraling

feb 2017

Lees meer over Minder functieverlies van endeldarm en anus na prostaatbestraling

Endoscopie tijdens de zwangerschap: een risico?

feb 2017 | Endoscopie

Lees meer over Endoscopie tijdens de zwangerschap: een risico?