Gepersonaliseerde voeding op de IC

Delen via:

IC-patiënten met een lage spiermassa en spierkwaliteit hebben een hoger overlijdensrisico dan patiënten met een normale spiermassa en -kwaliteit. Dat concludeert Willem Looijaard op basis van zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. 

Mogelijk kan eiwitrijke voeding de afbraak van spiereiwitten remmen en de aanmaak van nieuwe spiereiwitten stimuleren. Looijaard onderzocht verschillende manieren om bij IC-patiënten de spiermassa te meten en om het verband tussen een lage spiermassa en lage spierkwaliteit en het overlijdensrisico vast te stellen. Vervolgens onderzocht hij de relatie tussen eiwitrijke voeding en het overlijdensrisico. Bij patiënten met een lage spiermassa en -kwaliteit vond hij een relatie tussen het toedienen van meer eiwit en tegelijkertijd het beperken van de totale calorie-inname en een lager risico op overlijden. Hiermee zet hij de eerste stappen op de weg naar gepersonaliseerde voeding op de IC.

Bron: Amsterdam UMC

Digestive Disease Week 2017

feb 2017

Lees meer over Digestive Disease Week 2017

ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer

feb 2017

Lees meer over ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer

United European Gastroenterology Week 2017 28-10-17

feb 2017

Lees meer over United European Gastroenterology Week 2017 28-10-17

Snellere regeneratie lever na operatie

feb 2017

Lees meer over Snellere regeneratie lever na operatie

Ontstoken buikvet speelt rol bij ontstaan van obesitas gerelateerde ziekten

feb 2017 | Hepatologie

Lees meer over Ontstoken buikvet speelt rol bij ontstaan van obesitas gerelateerde ziekten

Diagnostiek en behandeling van slokdarm-maagovergang kanker

feb 2017

Lees meer over Diagnostiek en behandeling van slokdarm-maagovergang kanker