Gepersonaliseerde voeding op de IC

Delen via:

IC-patiënten met een lage spiermassa en spierkwaliteit hebben een hoger overlijdensrisico dan patiënten met een normale spiermassa en -kwaliteit. Dat concludeert Willem Looijaard op basis van zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. 

Mogelijk kan eiwitrijke voeding de afbraak van spiereiwitten remmen en de aanmaak van nieuwe spiereiwitten stimuleren. Looijaard onderzocht verschillende manieren om bij IC-patiënten de spiermassa te meten en om het verband tussen een lage spiermassa en lage spierkwaliteit en het overlijdensrisico vast te stellen. Vervolgens onderzocht hij de relatie tussen eiwitrijke voeding en het overlijdensrisico. Bij patiënten met een lage spiermassa en -kwaliteit vond hij een relatie tussen het toedienen van meer eiwit en tegelijkertijd het beperken van de totale calorie-inname en een lager risico op overlijden. Hiermee zet hij de eerste stappen op de weg naar gepersonaliseerde voeding op de IC.

Bron: Amsterdam UMC

Aantal Nederlanders met resistente darmbacteriën groter dan gedacht

feb 2017 | Antibioticaresistentie

Lees meer over Aantal Nederlanders met resistente darmbacteriën groter dan gedacht

Darmkanker uit serrated poliep lastig op te sporen

feb 2017

Lees meer over Darmkanker uit serrated poliep lastig op te sporen

Aanzienlijk verschil tussen centra in leverresecties bij colorectale uitzaaiingen

jan 2017

Lees meer over Aanzienlijk verschil tussen centra in leverresecties bij colorectale uitzaaiingen

Meer adjuvante chemotherapie bij jonge coloncarcinoompatiënten

jan 2017

Lees meer over Meer adjuvante chemotherapie bij jonge coloncarcinoompatiënten

Het Nederlandse voedingspatroon: kansen en dilemma's

jan 2017

Lees meer over Het Nederlandse voedingspatroon: kansen en dilemma's

Subsidie voor studie naar galwegziekte

jan 2017

Lees meer over Subsidie voor studie naar galwegziekte