Gepersonaliseerde voeding op de IC

Delen via:

IC-patiënten met een lage spiermassa en spierkwaliteit hebben een hoger overlijdensrisico dan patiënten met een normale spiermassa en -kwaliteit. Dat concludeert Willem Looijaard op basis van zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. 

Mogelijk kan eiwitrijke voeding de afbraak van spiereiwitten remmen en de aanmaak van nieuwe spiereiwitten stimuleren. Looijaard onderzocht verschillende manieren om bij IC-patiënten de spiermassa te meten en om het verband tussen een lage spiermassa en lage spierkwaliteit en het overlijdensrisico vast te stellen. Vervolgens onderzocht hij de relatie tussen eiwitrijke voeding en het overlijdensrisico. Bij patiënten met een lage spiermassa en -kwaliteit vond hij een relatie tussen het toedienen van meer eiwit en tegelijkertijd het beperken van de totale calorie-inname en een lager risico op overlijden. Hiermee zet hij de eerste stappen op de weg naar gepersonaliseerde voeding op de IC.

Bron: Amsterdam UMC

Mogelijk nieuw medicijn tegen hepatitis C

jan 2017 | Hepatologie

Lees meer over Mogelijk nieuw medicijn tegen hepatitis C

Veel minder darmkanker dankzij bevolkingsonderzoek

jan 2017 | Endoscopie

Lees meer over Veel minder darmkanker dankzij bevolkingsonderzoek

Vaak psychische stress na levertransplantatie

jan 2017

Lees meer over Vaak psychische stress na levertransplantatie