Ziekenhuispatiënten die ongemerkt multiresistente gramnegatieve bacteriën bij zich dragen hebben een kans van gemiddeld 14% om binnen 30 dagen in het ziekenhuis een infectie te krijgen waar weinig antibiotica werkzaam tegen zijn. De uitkomsten zijn gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.
Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het Amsterdam UMC vroegen zich af: hoe groot is de kans dat een drager van resistente bacteriën die in het ziekenhuis opgenomen wordt zónder infectie, in de loop van de opname een infectie met een resistente bacterie ontwikkelt? Als dat bekend is, kunnen de zorgverleners alert zijn op infecties met resistente bacteriën.
Uit hun onderzoek bleek dat de kans op een infectie bij dragerschap van multiresistente gramnegatieve bacteriën gemiddeld 14% binnen 30 dagen is bij patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Voor bepaalde bacteriesoorten uit deze groep bedraagt deze kans zelfs 19%. Dit is een aanzienlijk risico.
Neem ter vergelijking infectiepercentages na een operatie: na een zogenoemde ‘vieze operatie’, bijvoorbeeld een darmoperatie, is de kans op een infectie 18 tot 20%. Na een ’schone operatie’ is dat zelfs lager, 1 tot 3% binnen 30 dagen.
Bron: