De Nederlandse ELECTRA-STROKE-studie heeft veelbelovende resultaten laten zien voor de detectie van een beroerte middels EEG in de ambulance.
Op het hersenfilmpje is te zien of er sprake is van een herseninfarct en of het afgesloten hersenbloedvat groot of klein is. Dit onderscheid is bepalend voor de behandeling: bij een klein infarct krijgt de patiënt een bloedverdunner, terwijl een groot infarct in een gespecialiseerd ziekenhuis behandel moet worden met endovasculaire trombectomie. Wanneer de diagnose al in de ambulance duidelijk is, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis worden gebracht, en eerder worden behandeld.
In de ELECTRA-STROKE-studie, die werd uitgevoerd tussen augustus 2020 en september 2022, ondergingen 311 patiënten die mogelijk een beroerte hadden een EEG-opname uitgevoerd door paramedici. De resultaten toonden een veelbelovende diagnostische nauwkeurigheid voor een groot herseninfarct, met een AUC voor de theta/alfa-ratio van 0,80.
Deze bevindingen suggereren dat EEG met droge elektroden inderdaad kan worden gebruikt om een herseninfarct waarbij een groot bloedvat is afgesloten te detecteren. Dit zou een doorbraak kunnen betekenen in de behandeling van patiënten met een dergelijke beroerte.
Bronnen: