Een nieuw ontdekte bacterie die in Caribische mangroven leeft, kan 2 centimeter groot worden. Dat is 5000 keer groter dan veel andere microben. Bovendien heeft deze reus een enorm genoom, dat niet vrij in de cel zweeft, zoals het geval is bij andere bacteriën, maar is ingekapseld in een membraan, net als bij menselijke cellen. Met de nieuw ontdekte microbe vervaagt de grens tussen pro- en eukaryoten.
Tot nu toe waren organismen verdeeld in twee groepen: prokaryoten, waaronder bacteriën en archaea, en eukaryoten, die variëren van gist tot de meeste vormen van meercellig leven, inclusief mensen. Prokaryoten hebben vrij zwevend DNA, terwijl bij eukaryoten het DNA in een kern zit. Een ander verschil is dat bij eukaryoten verschillende celfuncties in organellen zitten en dat moleculen van het ene compartiment naar het andere kunnen worden verplaatst.
Zo’n 10 jaar geleden ontdekte Olivier Gros, een marien bioloog uit de Franse Antillen, dit vreemde organisme. Het groeide als dunne filamenten op het oppervlak van rottende mangrovebladeren in een lokaal moeras. 5 jaar later realiseerden hij en zijn collega’s zich dat deze organismen eigenlijk bacteriën waren. Ze beseften onlangs hoe speciaal de microben waren, toen een student van Gros ze ging karakteriseren.
Bron:
Largest bacterium ever discovered has an unexpectedly complex cell. Science, 23 februari 2022.