Veel spijsverteringsziekten zijn beter behandelbaar als ze eerder worden ontdekt. 4 onderzoeksgroepen die studies hebben opgezet naar de vroege opsporing van spijsverteringsziekten krijgen in totaal ruim 1 miljoen euro subsidie binnen het programma ‘Right on Time’ van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).
De eerste studie van dr. Roos Pouw onderzoekt de lange termijneffecten na endoscopische behandeling van een barrettslokdarm. Zij wil uitzoeken hoe de opvolging van deze behandeling beter geregeld kan worden, zodat de terugkeer van slokdarmkanker na succesvolle behandeling eerder opgespoord kan worden.
Het tweede onderzoek van dr. Myriam Chalabi gaat over vroege opsporing van darmkanker bij volwassenen jonger dan 50 jaar, ofwel EOCRC (early-onset colorectaal carcinoom). Chalabi gaat bekijken wat het verband is tussen het ontstaan van EOCRC en leefstijl, tumor-DNA en darmbacteriën.
Dr. Niels de Wind gaat in het derde onderzoek genvarianten bij het lynchsyndroom – een erfelijke aandoening die de kans op darmkanker vergroot – in kaart brengen, zodat gevaarlijke varianten in de toekomst sneller herkend kunnen worden.
Tot slot gaat dr. John Penders in de vierde studie onderzoeken hoe darmbacteriën kunnen helpen om het prikkelbare darmsyndroom (PDS) vroegtijdig op te sporen. Zijn doel is om vast te stellen welke bacteriën een rol spelen bij het ontstaan van PDS.
Bron: