De getrainde immuniteit kan een nieuw aanknopingspunt zijn om afstoting na orgaantransplantatie tegen te gaan. Een consortium van 3 centra in de Verenigde Staten en Nederland heeft een subsidie van ruim 15 miljoen dollar gekregen voor onderzoek naar de rol van getrainde immuniteit bij afstoting na orgaantransplantatie.
Lange tijd werd in onderzoek naar de oorzaken van afstoting na orgaantransplantatie vooral gekeken naar de adaptieve afweer. Pas de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ook de getrainde afweer – het vermogen van het aangeboren immuunsysteem om infecties te onthouden – een belangrijke rol speelt bij orgaantransplantatie. Onderzoekers denken dat getrainde immuniteit afstoting bevordert door versterking van de aangeboren en adaptieve afstotingsreactie en dus mogelijk een therapeutisch doelwit vormt.
De wetenschappers van Mount Sinai, het Massachusetts General Hospital en Radboudumc ontvingen de grote subsidie van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Hun doel is om te analyseren hoe getrainde immuniteit zorgt voor de afstoting van transplantaten. Daarnaast willen ze instrumenten ontwikkelen voor het diagnosticeren en reguleren van getrainde immuniteit bij transplantatie.
In het Radboudumc gaan prof. dr. Willem Mulder (hoogleraar Precision Medicine) en dr. Raphael Duivenvoorden (internist-nefroloog) samen met andere collega’s specifiek kijken naar de rol van getrainde immuniteit bij niertransplantatiepatiënten.
Bron: