Een betere naleving van een mediterraan dieet lijkt een gunstig effect te hebben op de ziekteactiviteit en het cardiovasculaire risico bij patiënten met SLE. Dat concluderen Spaanse onderzoekers in Rheumatology.
Het doel van deze studie was om de invloed te onderzoeken van een mediterraan dieet op de ziekteactiviteit, de opbouw van schade en risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij patiënten met SLE. Dit cross-sectionele onderzoek werd uitgevoerd bij 280 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 46,9 jaar (12,85) van wie de meerderheid (90,4%) vrouw was. De naleving van het dieet werd beoordeeld op basis van een vragenlijst met 14 items over de voedselconsumptie in de voorgaande 6 maanden (totale score van 0 tot 14 punten; een hogere score staat voor een striktere naleving van het dieet).
Een betere naleving het mediterrane dieet was significant geassocieerd met een beter antropometrisch profiel, minder risicofactoren voor hart- en vaatziekten, een lagere ziekteactiviteit en minder schadeopbouw (p ≤ 0,001 voor SLEDAI-2K en SLICC/ACR Damage Index (SDI)). Er werd een omgekeerde relatie waargenomen tussen de dieetscore en de SLEDAI (p ≥ 0,001; β = -0,380), SDI (p ≤ 0,001; β = -0,740) en hsCRP (p = 0,039; β = -0,055). De OR voor actieve SLE (SLEDAI ≥ 5) of de aanwezigheid van schade (SDI ≥ 1) was lager bij patiënten met een hogere dieetscore (p ≤ 0,001). Ook bleek een hogere consumptie van voedingsmiddelen passend bij een mediterraan dieet (onder meer olijfolie, fruit, groenten, vis) en onthouding van rood vlees en vleesproducten, suikers en gebak geassocieerd te zijn met een lagere klinische ziekteactiviteit en minder schade.
Pocovi-Gerardino G, Correa-Rodríguez M, Callejas-Rubio JL, et al. Beneficial effect of Mediterranean diet on disease activity and cardiovascular risk in systemic lupus erythematosus patients: a cross-sectional study. Rheumatology (Oxford). 2020 Jun 28. Online ahead of print.