Endoscopische full-thickness plicatie (EFTP) zorgde na perorale endoscopische myotomie (POEM) voor een verbetering van symptomen van GERD en voor een daling in gebruik van protonpompremmers, zo beschrijven onderzoekers uit Mumbai, India in Endoscopy.
De resultaten van EFTP – plicatie om de gastro-oesofageale klep te remodelleren – bij gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) zijn veelbelovend. Het is echter nog onduidelijk hoe effectief de techniek is bij GERD na POEM. Indiase onderzoekers voerden daarom een prospectieve trial uit onder 60 post-POEM-patiënten die onderhoudsbehandeling met protonpompremmers nodig hadden voor GERD. Ze randomiseerden de studiedeelnemers naar EFTP (n = 30) óf een endoscopische sham-procedure waarbij het EFTP-device wel werd ingebracht, maar niet werd vastgeniet (n = 30).
Het primaire eindpunt was verbetering in de bloostellingstijd aan zuur (‘acid exposure time’; AET) < 6%. Na 3 maanden was het aandeel patiënten bij wie deze verbetering optrad met 69% (95%-BI 52,1-85,8) statistisch significant hoger in de EFTP-groep dan in de sham-groep (10,3%; 95%-BI 0-21,4). EFTP was bovendien superieur ten opzichte van sham in het verbeteren van de oesofageale AET, DeMeester-scores en episodes van reflux (p < 0,001). Ook het optreden van oesofagitis leek te verbeteren in de EFTP-groep, maar dit verschil was niet statistisch significant (p = 0,14).
Verder waren de mediane uitkomsten van de GERD Questionnaire, de GERDQ-score, na 3 maanden significant beter in de EFTP-groep (p < 0,001) en deze trend zette door tot na 6 maanden. Het aandeel patiënten dat protonpompremmers bleef gebruiken was na 6 maanden hoger in de sham-groep (72,4%; 95%-BI 56,1-88,7) dan in de EFTP-groep (27,6%; 95 %-BI 11,3-43,8). In geen van de groepen traden belangrijke adverse events op.
Bron: