Uit onderzoek van Amsterdam UMC in 10 Nederlandse en 2 Italiaanse ziekenhuizen blijkt dat het weglaten van een drain tijdens een distale pancreatectomie leidt tot betere resultaten. Drainloze chirurgie blijkt veilig en leidt tot minder complicaties en een kortere opnameduur. Deze resultaten verschenen in The Lancet Gastroenterology & Hepatology.
Bij een distale pancreatectomie, een operatie waarbij de linkerhelft (de staart) van de alvleesklier verwijderd wordt, plaatsen chirurgen normaliter een drain om vloeistoffen, die zich na de operatie kunnen ophopen, gemakkelijker af te kunnen voeren. Omdat het risico op postoperatieve lekkages hoog (25%) is, is het plaatsen van een drain routine geworden na deze ingreep. Maar: steeds meer chirurgen denken dat het plaatsen van een drain het risico op complicaties zoals lekkage en infectie juist kan verhogen.
Daarom wilden Amsterdamse onderzoekers in de PANDORINA-studie bij 282 patiënten die distale pancreatectomie ondergingen, aantonen dat drainloze chirurgie veilig is. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat er minder complicaties optraden (van 51% naar 33%) bij drainloze chirurgie en dat er 15% minder postoperatieve lekkages waren. De onderzoekers noemen hun resultaten zeer overtuigend bewijs en verwachten dat drainloze chirurgie voor distale pancreatectomie gangbaar zal worden in de klinische praktijk en geadviseerd zal worden in internationale behandelrichtlijnen voor alvleesklierchirurgen.
Bron: