Het UMC Groningen start voor patiënten met de afdeling hematologie met een farmacogenetisch paspoort. Hierin staan de details van hun DNA en hoe dit invloed heeft op de werking en bijwerkingen van medicijnen. Zo komt een compleet DNA-medicatieprofiel beschikbaar van deze patiënten.
Bij veel behandelingen tegen kanker, zoals stamceltransplantaties en CAR T-celtherapie, worden middelen gebruikt waar patiënten door genetische variatie sterk verschillend op reageren. Internist-hematoloog Carolien Woolthuis verwacht veel van de ontwikkeling: “Het profiel geeft inzicht welke dosering het beste past bij de patiënt en kan daarmee het verschil maken.”
Het farmacogenetische profiel wordt opgenomen in een speciale app: Gen en Geneesmiddel. In de app staat uitgelegd wat de invloed van hun DNA-profiel is op de verwachte medicijngevoeligheid.
Hematologen kunnen bij de afdeling genetica verzoeken om dit profiel aan te maken voor hun patiënten, zodat de informatie vanaf start van de behandeling duidelijk is. Sinds september zijn de eerste profielen voor de behandelaars beschikbaar. Ze laten van ruim 125 hematologiepatiënten een dergelijk profiel maken.
Het UMC Groningen onderzoekt tegelijkertijd in hoeverre patiënten met andere aandoeningen en ook gezonde personen baat kunnen hebben bij een farmacogenetisch profiel. Zo is inmiddels van 1000 Lifelines-deelnemers een farmacogenetisch profiel samengesteld.
Bron: