Een boostervaccinatie zorgt voor een betere afweer tegen kinkhoest. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Pauline Versteegen. Ze promoveerde 28 mei jl. aan de Universiteit Utrecht.
Versteegen onderzocht de antistofontwikkeling en geheugenopbouw van de afweer bij kinderen en volwassenen. Alle onderzochte leeftijdsgroepen reageerden goed op de booster. Maar deze extra vaccinatie is niet voor iedereen nuttig.
Zijn oudere schoolkinderen en tieners als kind al tegen kinkhoest gevaccineerd? Dan hebben zij redelijk milde klachten als zij besmet raken. Een herhaalvaccinatie lijkt voor deze groepen niet nodig. Bij volwassenen vanaf 50 jaar en bij bepaalde risicogroepen met onderliggende aandoeningen zorgt de ziekte vaker voor complicaties. Voor hen kan herhaalde vaccinatie tegen kinkhoest wel zinvol zijn.
Versteegen onderzocht onder meer het bloed van deelnemers van 7-90 jaar uit het Nederlandse bevolkingsonderzoek PIENTER 3 uit 2016/17. Dit vergeleek ze met onderzoeken uit 1995/1996 en 2006/2007.
Uit het bloedonderzoek bleek dat 5,9% van de mensen (7-90 jaar) kort daarvoor een kinkhoestinfectie had gehad. Dit was hoger dan het aantal gemelde kinkhoestgevallen in Nederland. Vooral onder volwassenen vanaf 50 jaar bleken volgens het bloedonderzoek veel meer mensen een kinkhoestinfectie te hebben gehad dan dat uit de gemelde cijfers bleek.
Bron: