Herstel van de seksuele functie na een radicale prostatectomie varieert sterk op zowel patiënt- als chirurgniveau, maar is niet geassocieerd met het aantal operaties dat een chirurg per jaar uitvoert, zo rapporteren Amerikaanse onderzoekers in JAMA Surgery.
Nnenaya Agochukwu-Mmonu (New York University) en collega’s ontdekten dat bij 24% van 1.426 mannen (mediane leeftijd 64 jaar, 84% blank) met prostaatkanker uit het MUSIC-register de seksuele functie twee jaar na de operatie was hersteld (≥ 90% van de baseline EPIC-26 seksuele functiescore). In multivariabele analyse waren hogere leeftijd, hogere baseline EPIC-26 seksuele domeinscore, hogere Gleason-score en obesitas significant geassocieerd met een verminderde kans op herstel. De onderzoekers vonden dat de EPIC-26 seksuele functiescore sterk varieerde per type operatie (niet, unilateraal of bilateraal zenuwsparend), maar ook per chirurg. In een analyse op chirurg-niveau, uitgevoerd onder mannen die een bilaterale zenuwsparende operatie ondergingen en een baseline EPIC-26 seksuele domeinscore ≥ 73 hadden, varieerde de gemiddelde EPIC-26 seksuele functiescore na twee jaar tussen de 27 en 64 punten; het ging om 408 patiënten behandeld door 12 chirurgen. Het percentage patiënten met herstel van de seksuele functie na twee jaar varieerde van 3 tot 44%. Er was echter geen correlatie tussen herstel van de seksuele functie en het aantal operaties dat de chirurg per jaar uitvoert.
In een begeleidend commentaar stellen Jeffery Vehawn en Brock O’Neil (University of Utah) dat het rapporteren en begrijpen van variatie in de uitkomst op het niveau van de chirurg een grote stap is in gezamenlijke chirurgische verbetering. Of een dergelijke aanpak ook daadwerkelijk zal leiden tot betere resultaten, valt volgens hen nog te bezien.
Bronnen:
Provided by Medicine Matters oncology; ©2022 Springer Healthcare Ltd, part of the Springer Nature Group