Herziening richtlijn biological en targeted synthetic DMARD’s

Delen via:

De richtlijn voor het gebruik van biological (b-) en targeted synthetic (ts-) DMARD’s bij inflammatoire reumatische aandoeningen is herzien en uitgebreid. De update bevat de nieuwste inzichten over de toepassing van deze middelen en richt zich op een bredere inzet binnen verschillende specialismen en auto-immuunziekten.

In de herziene richtlijn is speciale aandacht voor tsDMARD’s, die nu in alle onderdelen zijn opgenomen. Daarnaast zijn er nieuwe adviezen over screening op latente hepatitiden, beleid bij patiënten met een voorgeschiedenis van maligniteiten of cardiovasculaire aandoeningen.

Belangrijke wijzigingen zijn uitgebreidere adviezen over het verantwoord wisselen tussen bDMARD’s, de doelmatige inzet van biosimilars en nieuwe aanbevelingen rondom het gebruik van deze middelen bij operatieve ingrepen. Ook bevat de richtlijn een module over therapeutic drug monitoring, waarin wordt geadviseerd dit niet standaard toe te passen. Verder zijn er aanpassingen gedaan om de implementatie van de richtlijn in de praktijk te vergemakkelijken.

De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordiging van reumatologen, internisten, oogartsen, ziekenhuisapothekers, verpleegkundigen en patiënten. Dermatologen waren niet vertegenwoordigd in de werkgroep, maar waren indirect betrokken en hebben inhoudelijke inbreng gehad.

Bron:

Federatie Medisch Specialisten

Factoren die het succes van een knieprothese beïnvloeden

apr 2025 | Artrose

Lees meer over Factoren die het succes van een knieprothese beïnvloeden

GLP1-receptoragonisten bij systemische lupus erythematodes?

apr 2025 | SLE

Lees meer over GLP1-receptoragonisten bij systemische lupus erythematodes?

Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

apr 2025 | Immuuntherapie

Lees meer over Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

Weinig begrip voor mensen met reuma

apr 2025 | Arteriitis, Arthritis psoriatica, Artritis, Artrose, JIA, Jicht, Orthopedie, Osteoporose, RA, Sclerodermie, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Weinig begrip voor mensen met reuma

Thuismonitoring van longfunctie bij patiënten met SSc-ILD

apr 2025 | ILD, Sclerodermie

Lees meer over Thuismonitoring van longfunctie bij patiënten met SSc-ILD

Waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor jicht

apr 2025 | Jicht

Lees meer over Waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor jicht