De coronapandemie heeft veel vragen opgeroepen over de behandeling van patiënten met COPD en over het differentiëren tussen COVID-19 en COPD. Het Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) Science Committee voerde een literatuuronderzoek uit om aanbevelingen te kunnen doen voor de behandeling van COPD-patiënten tijdens de pandemie.
Het is onduidelijk of patiënten met COPD een verhoogd risico hebben om geïnfecteerd te raken met SARS-CoV-2. Tijdens perioden van hoge prevalentie van COVID-19 mag spirometrie alleen worden gebruikt als dit essentieel is voor de diagnose van COPD en/of om de longfunctiestatus te beoordelen voor interventies of chirurgie. Patiënten met COPD moeten de basismaatregelen volgen, waaronder social distancing, handen wassen en het dragen van een gezichtsmasker. Ook dienen zij het vaccinatieprogramma te volgen en zeker gebruik te maken van de jaarlijkse griepvaccinatie. Hoewel de gegevens hierover beperkt zijn, kunnen ICS, langwerkende luchtwegverwijders, roflumilast of chronische macroliden worden gebruikt zoals geïndiceerd. Systemische steroïden en antibiotica kunnen worden gebruikt bij exacerbaties.
Het differentiëren tussen de symptomen van COVID-19, chronische onderliggende symptomen of die van een acute COPD-exacerbatie kan een uitdaging zijn. Patiënten die matige tot ernstige COVID-19 ontwikkelen kunnen worden behandeld met onder meer remdesivir, dexamethason en anticoagulantia. Acuut respiratoir falen moet behandeld worden met zuurstofsuppletie, buikligging en niet-invasieve beademing. Bij patiënten die asymptomatische of milde COVID-19 ontwikkelen kan het gebruikelijke COPD-protocol worden gevolgd. Patiënten die een matige COVID-19 hebben ontwikkeld, moeten vaker en nauwkeuriger worden gecontroleerd dan gebruikelijk, met bijzondere aandacht voor de behoefte aan zuurstoftherapie.
Bron: