Er is behoefte aan nieuwe behandelingen voor vitiligo, zo concluderen Nederlandse onderzoekers in JEADV. Een aanzienlijk aantal van de ondervraagde patiënten bleek ontevreden over de huidige behandelingen en voelt zich emotioneel belast door de ziekte. Bovendien is de meerderheid bereid deel te nemen aan klinische trials.
De huidige behandelingen van niet-segmentale vitiligo (NSV) hebben vaak een suboptimaal klinisch resultaat. Om de uitkomsten te verbeteren worden verschillende nieuwe therapieën ontwikkeld en onderzocht. Er is echter weinig bewijs voor de behoefte aan nieuwe behandelingen. Vidhya Narayan en collega’s van het Amsterdam UMC beoordeelden dan ook het perspectief van de patiënt op zowel de huidige als nieuwe therapieën voor vitiligo. Zij voerden een prospectief vragenlijstonderzoek uit in een groot cohort vitiligopatiënten die de polikliniek van het Amsterdam UMC bezochten tussen april 2017 en januari 2019.
In totaal vulden 325 vitiligopatiënten de vragenlijst in (60% respons). Van de respondenten was 94% van mening dat nieuwe en betere behandelingen nodig zijn en 86% zou bereid zijn om deel te nemen aan klinische studies naar nieuwe therapieën. Negenenzestig procent zou wekelijkse injecties accepteren, als dit tot betere behandelresultaten zou leiden. Van de patiënten die eerder waren behandeld gaf 49% aan dat de huidige behandelingen niet effectief waren en 50% was niet tevreden met de huidige behandelingen. Zevenenzestig procent van de patiënten ervoer laesies in het gezicht als een extreme belasting; deze percentages waren 25, 12 en 10 voor laesies op respectievelijk handen, romp en voeten. De score voor emotionele belasting was significant hoger bij donkere ten opzichte van lichte huidtypes (respectievelijk 8 vs. 5; p < 0,05).
Bron:
Narayan VS, Uitentuis SE, Luiten RM, et al. Patients’ perspective on current treatments and demand for novel treatments in vitiligo. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Sep 7. Online ahead of print.