Er is een verband tussen hoe oud iemand eruitziet en ouderdomsgerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek waaraan het Erasmus MC meewerkte.
Aan de studie deden 2.679 mannen en vrouwen uit het ERGO-onderzoek mee, een grote cohortstudie waarin de gezondheid van duizenden inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord wordt gevolgd.
Van elke persoon werden gezichtsfoto’s gemaakt. Een onafhankelijk panel schatte de leeftijd van de deelnemers aan de hand van deze foto’s, zonder andere informatie. De onderzoekers berekenden het verschil tussen de geschatte en de daadwerkelijke leeftijd.
Ze koppelden de leeftijdsscore vervolgens aan de levensstijl- en gezondheidsgegevens van de deelnemers om te kijken of er relaties waren met verouderingsziekten.
De jongst uitziende groep werd gemiddeld 5 jaar jonger geschat dan de werkelijke leeftijd. Deze groep rookte minder vaak en had de hoogste BMI. Waarschijnlijk telde hier het effect van gezichtsvet, dat de neiging heeft rimpels op te vullen.
De wetenschappers vonden een verband tussen een jong geschat uiterlijk en een hogere cognitieve functie plus een lager risico op COPD. Ook was er een verband tussen een jong uiterlijk en mindere mate van osteoporose, cataract en leeftijdsgebonden gehoorverlies.
Bron: