Het NHG heeft adviezen opgesteld voor het handelen bij patiënten die worden verdacht van besmetting met het nieuwe coronavirus. Mocht u een patiënt die recent is teruggekeerd uit China verdenken van een infectie met het coronavirus, dan dient u direct contact op te nemen met de GGD.
Tijdens de telefonische triage wordt patiënten met koorts en luchtwegklachten gevraagd of zij in de afgelopen 14 dagen in China zijn geweest en zo ja, in welke plaats(en), en of zij direct contact hebben gehad met patiënten met het coronavirus. Patiënten die koorts en luchtwegklachten hebben en recent in China zijn geweest mogen niet naar de praktijk komen. Als telefonische triage geen duidelijkheid geeft over de ernst van de klachten, dan gaat de huisarts zo nodig op huisbezoek en gebruikt dan de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen.
Casusdefinitie
Vervolgens wordt beoordeeld of de patiënt voldoet aan de casusdefinitie voor verdenking op een 2019-nCoV-infectie: koorts en ten minste twee van de volgende verschijnselen: hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, kortademigheid. Daarnaast zijn deze klachten:
- indien de patiënt thuis kan blijven: ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit de regio Wuhan (= provincie Hubei).
- indien de patiënt naar het ziekenhuis gaat: ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit het land China.
of ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde 2019-nCoV-infectie.
Als de huisarts een patiënt met koorts en ernstige luchtwegklachten die ontstaan zijn binnen 14 dagen na terugkomst uit China naar het ziekenhuis verwijst, dan informeert deze de ambulancedienst over een mogelijke verdenking op een 2019-nCoV-infectie.
Meldplicht
Bij verdenking op een infectie met het coronavirus type 2019-nCoV, belt de huisarts direct de arts Infectieziektebestrijding van de GGD, deze is 24/7 beschikbaar. De GGD zorgt voor diagnostiek en meldt direct de verdenking anoniem en conform de Wet publieke gezondheid aan het Centrum Infectieziektebestrijding.
Bronnen:
- NHG