Tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam genereerde Wende Yeshanh bewijs voor het nut van gemeenschapsinterventies voor huidgerelateerde verwaarloosde tropische ziekten. Ze gebruikte scabiës als een model dat vatbaar is voor een preventieve behandeling en podoconiose als een verwaarloosde tropische ziekte waarvoor interventies nodig zijn.
Verwaarloosde tropische ziekten zijn armoedegerelateerde aandoeningen, die een grote impact hebben en endemisch zijn in lage- en middeninkomenslanden. Om deze ziekten te beheersen, bevordert de WHO geïntegreerde en community-based benaderingen.
Bij huidgerelateerde verwaarloosde tropische ziekten is ofwel de primaire presentatie ofwel een gerelateerd klinisch kenmerk in de huid aanwezig. 18 van de 20 verwaarloosde tropische ziekten hebben bekende dermatologische verschijnselen. Huidgerelateerde ziekten gaan vaak gepaard met misvorming, lichamelijke handicaps, stigmatisering, discriminatie en psychosociaal lijden.
Bij afwezigheid van opgeleide artsen is het essentieel om de klinische taken voor patiënten met de meest voorkomende huidziekten over te dragen aan eerstelijnszorgverleners. Yeshanh en mede-onderzoekers hebben aangetoond dat de uitbreiding van dermatologische diensten naar de eerstelijnszorg een geïntegreerde behandeling van verwaarloosde tropische ziekten kan vergemakkelijken.
Bron:
Enbiale Yeshanh W. Scabies and podoconiosis SubtitleEntry points to demonstrate the feasibility of community based interventions for skin neglected tropical diseases. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam, 14 juni 2022.