Wetenschappers van het LUMC en het Erasmus MC hebben laten zien dat huidorganoïden zeer geschikt zijn om het mpoxvirus te onderzoeken en om nieuwe behandelingen te testen. Het virus gedraagt zich in huidorganoïden vrijwel hetzelfde als in echte huid.
In een artikel in Nature Microbiology beschrijven de onderzoekers hoe ze huidorganoïden maken van stamcellen en hoe ze die gebruiken voor mpox-onderzoek. Net als echte menselijke huid zelf hebben huidorganoïden meerdere lagen en celtypen, en zelfs soms haren.
Huidorganoïden zijn heel geschikt om onderzoek te doen naar mpox, concluderen de onderzoekers. Onder leiding van onderzoekers dr. Spiros Pachis (LUMC) en dr. Pengfei Li (Erasmus MC) infecteerden ze de organoïden met het mpoxvirus.
Ze zagen dat de organoïden de volledige levenscyclus van het virus konden ondersteunen. Mpox kon cellen infecteren en deze gebruiken om nieuwe virusdeeltjes te maken, die op hun beurt weer in staat waren om andere cellen te infecteren.
De onderzoekers zagen ook dat behandeling van de geïnfecteerde huidorganoïden met tecovirimat de productie van virusdeeltjes remt.
Het onderzoek biedt een goede basis voor toekomstig onderzoek naar virale infecties van de huid. Volgens de onderzoekers is hun werk een goed voorbeeld van de enorme potentie die stamcellen – en de organoïden die ervan gemaakt kunnen worden – hebben.
Bron: