Huidverbetering door polynucleotiden

Delen via:

Vanaf het dertigste levensjaar nemen hyaluronzuur, collageen en elastine in de dermis (lederhuid) af. Als gevolg daarvan is de huid steeds minder goed in staat om schade, bijvoorbeeld door zonlicht en huidziekten, te herstellen. Een relatief nieuwe methode om deze tekorten aan te vullen bestaat uit injecteerbare biostimulatoren gebaseerd op polynucleotiden. Lees hier wat polynucleotiden zijn, hoe ze werken en hoe ze toegepast kunnen worden om de huid te verbeteren.

Wat zijn polynucleotiden?

Polynucleotiden zijn ketens van nucleïnezuren die van nature voorkomen in ons lichaam. Een nucleïnezuur is een complex macromolecuul dat bestaat uit een groot aantal aan elkaar geschakelde nucleotiden. De nucleotiden adenine, cytosine, guanine en thymine vormen de bouwstenen van het nucleïnezuur en hun volgorde bepaalt de genetische informatie. De bekendste en meest voorkomende natuurlijke nucleïnezuren zijn desoxyribonucleïnezuur (DNA) en ribonucleïnezuur (RNA).

In de cosmetische geneeskunde worden gepolymeriseerde polynucleotiden toegepast, die ook wel polydeoxyribonucleotide (PDRN) worden genoemd. Om deze PDRN te produceren worden DNA-fragmenten gewonnen uit de spermacellen van de Oncorhynchus mykiss (regenboogforel) of Oncorhynchus keta (chumzalm of keta zalm). Spermacellen zijn de meest geschikte bron van polynucleotiden omdat het DNA hierin erg puur is, zonder verontreiniging door peptiden, eiwitten of vetten. Daardoor is de kans op immunologische reacties zo klein mogelijk.1

Hoe werken polynucleotiden?

Polynucleotiden zijn heel belangrijk voor de celdeling, celreparatie, wondgenezing en weefselregeneratie. Via die processen hebben polynucleotiden een positief effect op weefsels en organen, waaronder de huid. Hun werking berust op de volgende mechanismen.

Binding aan adenosine A2A-receptoren

Fibroblasten zijn cellen in het onderhuidse bindweefsel die een aantal essentiële functies hebben. Zo produceren ze de componenten die samen de zogeheten extracellulaire matrix vormen; de stof die tussen cellen voorkomt. Die tussencelstof bestaat uit collageen, elastische en reticulaire vezels, glycosaminoglycanen (waaronder hyaluronzuur) en de glycoproteïnen van de basissubstantie (matrix). Collageen is een niet-elastische vezel die zorgt voor de stevigheid van het weefsel. Ook reticulaire vezels – die bindweefsel en andere weefsels met elkaar verbinden – zorgen voor stevigheid, terwijl elastische vezels (ook wel elastine) juist zorgen voor rekbaarheid en elasticiteit van weefsel en organen. Dankzij de productie van deze stoffen spelen fibroblasten een belangrijke rol in de stevigheid en elasticiteit van de huid.3,4 Polynucleotiden stimuleren de aanmaak en groei van fibroblasten. Hoewel het exacte mechanisme (nog) niet bekend is, suggereren zowel in vitro als in vivo experimenten dat polynucleotiden de aanmaak van collageen door fibroblasten stimuleren door te binden aan de adenosine A2A-receptoren.2-4 De aanmaak van de stoffen als collageen en elastine door fibroblasten draagt bij aan een betere wondgenezing. Maar polynucleotiden bevorderen de wondgenezing ook op andere manieren. Zo neemt door binding van polynucleotiden aan de adenosine A2A-receptoren de productie van vascular endothelial growth factor (VEGF) toe. VEGF zorgt voor een toename van de angiogenese; de nieuwvorming van bloedvaten. Angiogenese leidt tot een betere doorbloeding van weefsels, wat de ook de wondgenezing verbetert.2,3 Behalve collageen en elastine maakt ook hyaluronzuur onderdeel uit van de extracellulaire matrix. Een toename van fibroblasten zorgt dan ook voor meer aanmaak van hyaluronzuur, wat – in verhouding tot zijn massa – zeer grote hoeveelheden water aan zich kan binden en vasthouden. Op die manier zorgen de polynucleotiden voor intensieve hydratatie van het weefsel.2

Stimulatie van de salvage pathway

Bovendien stimuleren polynucleotiden de zogenaamde ‘salvage pathway’, een belangrijk onderdeel van de nucleotidenstofwisseling. Tijdens zo’n salvage pathway worden purines en pyrimidines gevormd uit tussenproducten die ontstaan tijdens de afbraak van de nucleïnezuren DNA en RNA. Een salvage pathway kan dan ook gezien worden als recycling van nucleotiden zodat DNA weer hersteld kan worden. Dit proces is van groot belang omdat sommige lichaamsweefsels niet in staat zijn om zelf nucleotiden aan te maken. Dat geldt bijvoorbeeld vaak voor beschadigd en/of hypoxisch weefsel. Op deze manier helpen polynucleotiden dus om wondgenezing te versnellen en ook om andere schade, bijvoorbeeld door de zon, te repareren.2,3

Anti-inflammatoire werking

Polynucleotiden hebben onderhuids ook een ontstekingsremmend effect. Ze werken als een sterke antioxidant en voorkomen oxidatieve schade door vrije radicalen weg te vangen. Vrije radicalen zijn zeer reactieve zuurstofmoleculen die schade kunnen geven aan cellen, onder andere in de huid.2,3

Toepassing voor huidverbetering

Polynucleotiden vallen onder de huideigen stimulerende stoffen die de huid aanzetten om zichzelf te herstellen en voor langere tijd mooi te blijven, ook wel ‘skinboosters’ genoemd. Deze stoffen worden de laatste jaren steeds meer toegepast, zowel in de medische als in de cosmetische geneeskunde. Zo is al langer bekend dat polynucleotiden effectief zijn om de wondgenezing te bevorderen bij diabetische voetproblemen. Ook kunnen ze onder andere succesvol worden ingezet bij littekens – bijvoorbeeld van acne of na een operatie – maar ook bij (inflammatoire) huidziekten, (zon)schade en hyperpigmentatie.

huidverbetering spuiten

Figuur 1. Behandeling met PDRN tegen melasma en een oud litteken op de bovenlip, voor de behandeling (A) en erna (B)

Tijdens de behandeling met PDRN wordt de gel met een serie prikjes met een dunne naald geïnjecteerd in het te behandelen gebied. Na de behandeling kan de huid wat rood zijn en kunnen er op de plaats van de prikjes bultjes ontstaan die binnen een paar dagen weer wegtrekken. PDRN kan bij elk huidtype en overal worden toegediend, zoals in het gezicht (inclusief de oogleden), de wenkbrauwen, de hals, of op het behaarde hoofd. Je start met 3 behandelingen achter elkaar, met tussenpozen van 2 tot 4 weken. Om de resultaten van PDRN te behouden volgt daarna een onderhoudsbehandeling van 1 keer per 3-6 maanden. De stof wordt namelijk na verloop van tijd door het lichaam afgebroken, waardoor de effecten geleidelijk vervagen. Hoe vaak herhaling nodig is hangt onder andere af van de conditie van de huid, welke gebieden worden behandeld en de individuele reactie op de behandeling. Momenteel lopen er diverse studies naar verdere toepassing van de techniek bij andere aandoeningen, zoals bij autologe huidtransplantatie, thermisch letsel (bevriezing of brandwonden), artrose, fasciïtis plantaris (hielspoor) en lichen sclerosus.2 De voorlopige resultaten zijn veelbelovend en de verwachting is dat het middel in de toekomst nog veel breder ingezet kan worden.

Wat zijn de effecten?

  • Maakt littekens (inclusief striae), ondiepe rimpels en andere oneffenheden minder zichtbaar
  • De huid ziet er gladder en strakker uit
  • Egalere huidteint (minder donkere kringen bij de ogen, verkleuring en pigmentvlekken)
  • Betere hydratatie

Dit artikel is mede tot stand gekomen op basis van de presentatie tijdens het EADV-congres 2023 in Berlijn door drs. Petra Dikrama, dermatoloog in het Erasmus MC te Rotterdam en bij Dikrama Clinics in Utrecht

Referenties:

  1. Squadrito F, Bitto A, Irrera N, et al. Pharmacological activity and clinical use of PDRN. Front Pharmacol 2017; 8: 224.
  2. Khan A, Wang G, Zhou F, et al. Polydeoxyribonucleotide: A promising skin anti-aging agent. Chin Plast Reconstr Surg 2022; 4: 187–93.
  3. Gomes RN, Manuel F, Nascimento DS. The bright side of fibroblasts: molecular signature and regenerative cues in major organs. NPJ Regen Med 2021; 6: 43.
  4. Colangelo MT, Govoni P, Belletti S, et al. Polynucleotide biogel enchances tissue repair, matrix desposition and organization. J Biol Regul Homeost Agents 2021; 35: 355-62.

DermateGroen: praktische ondersteuning voor dermatologen op zoek naar duurzaamheid

nov 2024

Lees meer over DermateGroen: praktische ondersteuning voor dermatologen op zoek naar duurzaamheid

Dupilumab toont betere uitkomsten en therapietrouw bij kinderen met constitutioneel eczeem

nov 2024 | Eczeem

Lees meer over Dupilumab toont betere uitkomsten en therapietrouw bij kinderen met constitutioneel eczeem

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

nov 2024

Lees meer over Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Vulvaire lichen sclerosus vaststellen met AI?

nov 2024

Lees meer over Vulvaire lichen sclerosus vaststellen met AI?

1 op de 5 Nederlanders had een allergie in 2023

nov 2024

Lees meer over 1 op de 5 Nederlanders had een allergie in 2023

Low-dose oraal minoxidil voor vrouwelijk/mannelijk patroon haarverlies

nov 2024

Lees meer over Low-dose oraal minoxidil voor vrouwelijk/mannelijk patroon haarverlies

Live webcast Psychodermatologie

13 jan 2025 om 20:00 | Eczeem, Huidinfecties, Psoriasis

Lees meer over Live webcast Psychodermatologie

Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

10 dec 2024 om 20:00 | Eczeem

Lees meer over Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

13 nov 2024 om 20:00 | Huidinfecties

Lees meer over Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

Verdachte huidafwijkingen onder de loep

16 okt 2024 om 20:00

Lees meer over Verdachte huidafwijkingen onder de loep

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Dermatologen van de Toekomst 2025

vrijdag 17 jan 2025 van 09:45 tot 16:30 | Dermato-oncologie, Eczeem

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2025

DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

nov 2024 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

okt 2024 | Eczeem

Lees meer over Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

okt 2024

Lees meer over Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

okt 2024

Lees meer over Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

okt 2024

Lees meer over Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

sep 2024

Lees meer over Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

sep 2024 | Eczeem

Lees meer over Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

sep 2024 | Bacteriële infecties, Eczeem, Huidinfecties, Schimmelinfecties

Lees meer over Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-04

okt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-04

MedNet Dermatologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-03

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03