Met een hyperspectrale camera kunnen chirurgen straks tijdens een operatie zien waar gezond weefsel ophoudt en tumorweefsel begint. Ingenieur Nick van de Berg ontwikkelt samen met Laurie van de Weerd (beiden Erasmus MC) de software voor deze ‘hoogbegaafde’ camera.
Het begon allemaal met de wens om het tumorweefsel van eierstokkanker beter te leren onderscheiden van ander buikweefsel. Eierstokkanker verspreidt zich vaak door de hele buik en omdat het dikwijls eerst wordt bestraald, ontstaat littekenweefsel dat zich lastig laat onderscheiden van tumorweefsel.
Met een geleende hyperspectrale camera van Philips begon Van de Berg met een eerste aanzet. Hij begon met foto’s maken van verwijderd tumorweefsel. Nu is hij samen met Van de Weerd begonnen met het fotograferen van datzelfde weefsel, maar dan tijdens de operatie, als het nog in de buik van de patiënt zit.
De camera ‘onthoudt’ de foto’s en leert zichzelf waaruit het weefsel is samengesteld en hoe het eruit ziet. De wetenschappers, die tevens werkzaam zijn bij de TU Delft, ontwikkelen de software in eerste instantie voor het herkennen van tumorweefsel bij eierstokkanker en vulvakanker. In principe kan iedere tumorsoort worden gefotografeerd. Beeldgeleide chirurgie komt hiermee een stap dichterbij.
Bron: