Longabcessen op de IC zijn vaak het gevolg van een polymicrobiële infectie. Bij meer dan een derde van de patiënten is percutane drainage, chirurgie of arteriële embolisatie nodig. Dat blijkt uit een Franse retrospectieve observationele studie.
De onderzoekers analyseerden IC-data (2015-2022) van 171 patiënten met longabcessen. Van hen was 78% man, de gemiddelde leeftijd was 56,5 jaar. Alcoholmisbruik kwam voor bij 20,4%, een chronische longziekte bij 25,2% (14% COPD) en 20,5% had kanker in de voorgeschiedenis. In totaal had 40,9% een verminderde afweer en 38% had waarschijnlijk een ziekenhuisinfectie.
Symptomen waren onder andere moeheid en gewichtsverlies (62%), koorts (50,3%) en dyspneu (47,4%). Bloedspuwing was gerapporteerd bij 21,7%. Een polymicrobiële infectie kwam voor bij 35,6%. De vaakst aanwezige pathogenen waren Enterobacteriën (31%), Staphylococcus aureus (22%) en Pseudomonas aeruginosa (19,3%). Een schimmelinfectie werd gevonden bij 10,5% van de patiënten.
Er waren verschillende clusters van clinicoradiologische patronen die waren geassocieerd met specifieke microbiologische documentatie en aanleiding konden zijn voor behandeling met antibiotica. Percutane abcesdrainage werd gedaan bij 11,7%, chirurgie bij 12,7% en 12% had bronchiale bloedvatembolisatie nodig vanwege bloedspuwen.
De mortaliteit op de IC was 21,5%. Leeftijd, behandeling vanwege niertransplantatie gedurende IC-verblijf en een schimmelinfectie bleken onafhankelijke voorspellers voor sterfte. Drainage en chirurgie waren dat niet.
De conclusie is dat longabcessen op de IC zeldzaam maar ernstig zijn en vaak een gevolg van een polymicrobiële infectie met Enterobacteriën, S. aureus en P. aeruginosa. Behandeling bestaat vaak uit percutane drainage, chirurgie of arteriële embolisatie. Verdere prospectieve studies over eerstelijns antimicrobiële behandeling en procedures voor bronbeheersing kunnen management van de patiënt verbeteren en standaardiseren.
Bron: