‘Ik heb mijn plek als reumatoloog gevonden in Brussel’

Delen via:

Prof. dr. Corinne Evers-Lebrun werkt als reumatoloog in het Universitair ziekenhuis Brussel. Daar voelt ze zich helemaal op haar plek, vertelt zij.

Lebrun heeft een internationale achtergrond met een Zweedse moeder, een Franse vader en een Australische stiefvader. Ze is geboren in Casablanca, woonde van haar 9e tot haar 22e in Frankrijk en deed haar opleiding geneeskunde in Rotterdam. Vanaf eind 2018 werkte ze ruim tweeënhalf jaar in Leeuwarden en in 2021 maakte ze de overstap naar Brussel. Daarover vertelt ze: “In Nederland voelde me ik altijd een beetje buitenlands met mijn Franse accent en internationale cultuur. Ik heb met veel plezier gestudeerd en gewerkt in Nederland, maar ik was altijd wel ‘de Française’.”

Prettige ontdekking

De overstap naar Brussel heeft haar goed gedaan. Ze heeft een plek gevonden waar ze zich niet buitenlands voelt. “Dat was een heel prettige ontdekking. Elke dag schakel ik tussen Engels, Frans en Nederlands. Veel Brusselaars zijn tweetalig en vinden dat heel normaal. De taalscheiding in België beïnvloedt het dagelijkse leven en ook de gezondheidszorg. In mijn werk kan ik nu gebruikmaken van al mijn talenten. Dit is voor mij een heel uitdagende en leuke werkplek.”

Lebrun had academische ambities maar in verband met haar privéleven heeft ze na haar opleiding en promotie eerst perifeer gewerkt. Naast haar streven om de juiste diagnose te stellen op de meest accurate manier, heeft zij daar haar ‘dokter zijn’ ontwikkeld: “Ik wil patiënten beter maken en mijn boodschap op een positieve manier overbrengen. Ik streef ernaar om patiënten zelf baas te laten zijn over hun gezondheid. Dat doe ik door met hen samen te werken, voldoende te informeren en samen het beste behandelbeleid te kiezen. Elke patiënt is uniek, met een eigen karakter, gevoeligheid, achtergrond en combinatie van ziekten. Je moet je als dokter altijd blijven aanpassen aan de situatie. Als je zorgt voor een aangenaam contact met voldoende inzet, dan ontstaat vertrouwen. Dat werkt positief op de therapietrouw.”

In het patiëntcontact was er wel een punt waaraan Lebrun moest wennen: “Als je aan een patiënt vraagt bij wie die onder behandeling is, is het antwoord niet ‘bij een orthopeed’ of ‘bij een internist’, maar noemt de patiënt de naam van de dokter. De patiënt gaat ervan uit dat alle dokters elkaar kennen, wat mogelijk ook zo is. Dat vond ik grappig om te ervaren.”

Eigen praktijk opzetten

De zorg is in België anders georganiseerd dan in Nederland, laat Lebrun weten. De meeste specialisten werken in de privésector. “Je kunt makkelijk je eigen praktijk opzetten. Als je een werkruimte in je huis hebt, kun je daar patiënten zien. Voor jezelf werken is aantrekkelijk, want dan verdien je meer en je bent eigen baas. Veel specialisten werken gedeeltelijk in een ziekenhuis en de rest privé. Het voltijds werken in loondienst in een ziekenhuis vraagt academische motivatie en ambitie. Voor academische ziekenhuizen is het daardoor een uitdaging om een stabiel team van specialisten op te bouwen.” Belgische ziekenhuizen kennen geen maatschappen, maar specialisten hebben wel verschillende mogelijkheden om er te werken als consulent, zelfstandig of in loondienst met ook verschillende salarisniveaus. Met gunstige arbeidsvoorwaarden proberen ziekenhuizen nieuwe specialisten aan te trekken. Over het algemeen kent de Vlaamse Belgische zorg veel invloeden uit Nederland, doordat relatief veel specialisten zijn opgeleid in Nederland en in de opleiding Nederlandse naslagwerken gebruikt kunnen worden. In de reumatologische zorg zijn er wel enkele verschillen met Nederland: “De weg om vergoeding te krijgen voor de dure middelen is anders en vaak tijdrovend. En sommige medicijnen zijn niet vergoed zoals anti-IL1 en ook benzbromaron voor de uitscheiding van urinezuur bij jicht. We kunnen wel een recept geven, maar dan moet de patiënt deze medicatie op eigen kosten zelf gaan halen in bijvoorbeeld Duitsland of Nederland.”

Minder afgebakend

Lebrun noemt nog een ander, bijzonder verschil met Nederland: “Specialisten beperken zich in Nederland tot hun eigen specialisme. Bij gezondheidsklachten op een ander gebied verwijzen zij de patiënt terug naar de huisarts of naar een andere specialist. In België is dat veel minder afgebakend. Er zijn bijvoorbeeld huisartsen die ook reumatoloog of cardioloog zijn. Zij behandelen dus zelf allerlei gezondheidsklachten van patiënten. Bovendien hoef je hier niet geaccrediteerd te zijn om je vak uit te oefenen. Er zijn geaccrediteerde specialisten, die meestal werken in ziekenhuizen, en ook niet-geaccrediteerde. Als je niet geaccrediteerd bent, mag je zelf bepalen wat de consultatie kost.” Geaccrediteerde artsen hebben langere wachtlijsten, maar niet-geaccrediteerde niet. Daar kunnen patiënten snel terecht, maar zij moeten wel meer betalen. De prijs wordt gedeeltelijk betaald door de zorgverzekeraar, de rest betaalt de patiënt zelf. Lebrun: “De patiënt betaalt meer, maar heeft dan wel snelle zorg en een ‘eigen’ dokter die alles voor hem of haar doet. Ik vind het nog steeds bijzonder. Als dokter heb je meer vrijheid, niet alleen om je eigen prijs te vragen maar ook om zorg te leveren buiten je eigen specialisatie. De artsen zijn ook breder opgeleid dan in Nederland.”

Opleiding binnenhalen

In België is er een tekort aan reumatologen en ook aan opleidingsplekken. Bij studenten is de reumatologie tamelijk onbekend en daardoor niet populair genoeg. “Nog relatief kort voordat ik hier kwam, werden reumapatiënten en systeemziekten behandeld door de endocrinoloog. Dat is inmiddels wel ten goede veranderd, maar het tekort aan reumatologen is nog steeds nijpend.” Lebrun zelf heeft in ieder geval haar plek gevonden in Brussel. Daar kan zij haar academische ambities weer oppakken, met ook het delen en verspreiden van de opgedane kennis en deskundigheid via opleiden en lesgeven. In Brussel kunnen internisten in hun opleiding een stage reumatologie van 4 maanden volgen. De Vlaamse opleiding tot reumatoloog wordt in België gegeven in Leuven en Gent. “Dus nog niet in de andere academische ziekenhuizen zoals Antwerpen en Brussel”, aldus Lebrun. “Wij willen de opleiding over 4 jaar wel binnenhalen. Voorwaarde daarvoor is onder andere dat er een team is van voltijds werkende geaccrediteerde reumatologen in loondienst die meer dan 5 jaar reumatoloog zijn. Met de huidige bezetting geeft het ons genoeg tijd om ons doel te bereiken.” Met haar collega-reumatoloog en een nieuwe collega volgend jaar is er volgens Lebrun in het UZ Brussel voldoende capaciteit voor de reumatologische zorg. “We willen ook ondersteuning krijgen van reumatologen die 1 dag per week in het ziekenhuis werken. We hebben wel een plan uitgestippeld om over 2 jaar en over 6 jaar nog twee collega’s erbij te krijgen. Zo bouwen we het op en gaan we de diensten geleidelijk uitbreiden.”

Administratie

Een knelpunt in Lebruns werk is, net zoals in Nederland, de grote administratieve last. Misschien is dat probleem in België zelfs iets groter dan in Nederland, denkt zij: “In België is de zorg later dan in Nederland gaan werken met elektronische patiëntendossiers. Patiëntgegevens van buiten het ziekenhuis kunnen we opvragen via eHealth, het nationaal digitaal systeem voor gezondheidsgegevens wat heel handig is. In het UZ Brussel, bouwt men zelf het epd. Dat heeft zeker voordelen, we kunnen vragen wat we nodig hebben, maar het werkt nog soms wat traag. Dit gecombineerd met veel patiënten met taalbarrière in Brussel en de benodigde tolk is er regelmatig meer dan een half uur per patiënt nodig. Dat moet opgelost worden, want je verliest daarmee nog onnodig veel tijd. Wij werken daar met ons allen op dit moment prioritair aan.”

 

EULAR-aanbevelingen over kerncompetenties van zorgverleners in de reumatologie

jan 2020

Lees meer over EULAR-aanbevelingen over kerncompetenties van zorgverleners in de reumatologie

Dual energy CT-scan nauwkeurig voor vaststellen jicht

jan 2020 | Jicht

Lees meer over Dual energy CT-scan nauwkeurig voor vaststellen jicht

Ixekizumab bij niet-radiografische axiale SpA

dec 2019 | Spondyloartritis

Lees meer over Ixekizumab bij niet-radiografische axiale SpA

Stratificatie van patiënten met primair sjögrensyndroom

dec 2019 | Sjögren

Lees meer over Stratificatie van patiënten met primair sjögrensyndroom

Witte raaf: gordelroosvaccinatie en TNFi-gebruikers

dec 2019 | Huidinfecties, Vaccinatie

Lees meer over Witte raaf: gordelroosvaccinatie en TNFi-gebruikers

Stijgende aandacht voor comorbiditeit bij reumatische aandoeningen

dec 2019 | IBD, Spondyloartritis

Lees meer over Stijgende aandacht voor comorbiditeit bij reumatische aandoeningen

SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

2 okt 2024 om 18:30 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

11 apr 2024 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

8 nov 2023 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

30 okt 2023 om 20:00 | Artrose

Lees meer over ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

3 okt 2023 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

6 mrt 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

21 dec 2022 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Mag het een milligrammetje minder?

nov 2024 | RA

Lees meer over Mag het een milligrammetje minder?

AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

nov 2024

Lees meer over AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

nov 2024 | Arthritis psoriatica, Artritis, JIA

Lees meer over IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

nov 2024 | Chronische nierschade, SLE

Lees meer over Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

nov 2024 | JIA

Lees meer over Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

sep 2024 | Bacteriële infecties, Bewegingsstoornissen, Diabetes, Jicht, Pancreatitis

Lees meer over Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

jun 2024 | RA

Lees meer over RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial

jun 2024 | Artrose, Immuuntherapie

Lees meer over Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial

Hoe snel na verdenking valt de diagnose axiale spondyloartritis?

jun 2024 | Spondyloartritis

Lees meer over Hoe snel na verdenking valt de diagnose axiale spondyloartritis?

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

okt 2020

Lees meer over Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

aug 2020 | RA, SLE

Lees meer over De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

MedNet Reumatologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-03

MedNet Reumatologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-02

MedNet Reumatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-01

MedNet Reumatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-04

MedNet Reumatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-02

MedNet Reumatologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-01

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03

MedNet Reumatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-02