Het aantal diagnoses levercel- en galwegkanker zal het komend decennium verdubbelen. Dat blijkt uit het rapport ’Levercel- en galwegkanker in Nederland’, dat trends en ontwikkelingen uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) weergeeft.
Levercel- en galwegkanker behoren tot de zeldzame kankersoorten. Het aantal diagnoses levercelkanker vervijfvoudigde de afgelopen decennia, van ruim 140 naar ruim 700 diagnoses per jaar. Het aantal patiënten met de diagnose galwegkanker verdubbelde, van ruim 450 naar bijna 1100 per jaar.
Dat komt door de vergrijzing: er komen meer ouderen, en we worden gemiddeld steeds ouder. Daarnaast kunnen leefstijlfactoren, zoals alcoholgebruik en overgewicht, een rol spelen.
De richtlijn schrijft voor dat 90% van de patiënten in een multidisciplinair overleg (mdo) van een gespecialiseerd centrum wordt besproken. Bij niet-uitgezaaide levercelkanker steeg dit percentage van 69% in 2017 naar 83% in 2021, bij niet-uitgezaaide galwegkanker van 64% naar 78%. Hoewel het percentage in het mdo besproken patiënten is toegenomen, is de norm tot op heden niet behaald.
Bij patiënten waar de ziekte op moment van diagnose is uitgezaaid liggen de percentages lager. Een mogelijke oorzaak is dat veel patiënten niet fit genoeg zijn om een behandeling te starten of de conditie te verbeteren.
Bron: