Al eerder toonde Elga de Vries aan dat het immuunsysteem bij patiënten met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium is verstoord. De hoogleraar neuro-immunologie in Amsterdam UMC gaat nu onderzoeken welke factoren dat systeem uit balans brengen.
Het meeste onderzoek naar de ziekte van Alzheimer is gericht zich op de eiwitophopingen in de hersenen van patiënten. Dat ook het immuunsysteem een rol speelt, krijgt minder aandacht. En dat is juist het onderwerp waarin De Vries zich binnen het BRAIN-project heeft vastgebeten. Haar hypothese is dat ontstekingscellen vooral een rol spelen bij het aanwakkeren van de ziekte. Ze wil deze stelling onderbouwen met verder onderzoek naar het immuunsysteem.
Een andere vraag die De Vries wil beantwoorden, is welke factoren het immuunsysteem verstoren. De onderzoekers hebben zowel bij MS als bij de ziekte van Alzheimer gekeken welke stoffen in het bloed correleren met het veranderende immuunsysteem. Daaruit bleek dat het om lipiden gaat.
MS- en Alzheimerpatiënten hebben een ander lipidenprofiel dan gezonde proefpersonen. De Vries wil nu uitzoeken welke lipiden specifiek zijn betrokken bij de vroege verstoring van het immuunsysteem bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Vanwege deze unieke benadering heeft de European Research Council haar een Advanced beurs gegeven van 2,5 miljoen euro.
Bron: