‘In Nieuw-Zeeland zijn patiënten relaxed en dankbaar’

Delen via:

Dr. Tom Middelburg werkt bijna 10 jaar als dermatoloog in Nieuw-Zeeland. Hij vertelt over zijn ervaringen daar en verschillen met de zorg in Nederland. “Het tempo en de efficiëntie van Nederland is hier nergens, ook niet in de spreekkamer.”

In 2016 verhuisde Middelburg met zijn vriendin naar Nieuw-Zeeland. Hij was er zelf in het verleden na zijn arts-examen als ‘backpacker’ geweest, en na zijn opleiding tot dermatoloog was hij er ook enkele maanden met zijn vriendin. “Dus de liefde voor het land was er al. Toen mijn vriendin een vacature vond voor een dermatoloog in Christchurch, de grootste stad op het zuidelijk eiland van Nieuw-Zeeland, haalde ze me over om te solliciteren. Dat was een lang proces, mede doordat de Nederlandse opleiding tot dermatoloog daar niet wordt erkend. Maar uiteindelijk kon ik er gaan werken, samen met nog 3 dermatologen uit Europa. Het was de bedoeling dat we daar een moderne afdeling Dermatologie zouden gaan opzetten.”

Tegenvaller

Maar het liep anders. Na enige tijd zijn Middelburg en ook de andere 3 dermatologen weer vertrokken uit het ziekenhuis. Middelburg legt uit: “Het was opvallend dat er geen afdeling Dermatologie was in het ziekenhuis. In Nederland had ik in Rotterdam gewerkt op een grote afdeling. Maar in Christchurch was niks. We hadden geen eigen ruimte, geen eigen personeel, geen operatiekamer en vrijwel geen spullen. En er bleek ook geen geld te zijn. Dus dat was een flinke tegenvaller. We hadden gehoopt een mooie afdeling te kunnen opzetten, maar hebben daar een lastige tijd gehad.”

In Nieuw-Zeeland is sowieso weinig geld beschikbaar voor de gezondheidszorg, vervolgt Middelburg. Er zijn 2 verschillende systemen in de zorg: publiek (verspreid liggende kleine ziekenhuizen) en privaat. “Het publieke systeem bestaat uit gratis gezondheidszorg. Het ziekenhuis in Christchurch valt daar ook onder. Mensen die zorg nodig hebben vanwege bijvoorbeeld een huidaandoening, kunnen worden verwezen naar een ziekenhuis maar daar is te weinig capaciteit om iedereen te kunnen zien.”

Specialisten beslissen met triage of ze een patiënt wel of niet kunnen zien. Patiënten die worden ‘afgewezen’ en niet zijn verzekerd, kunnen zo nergens terecht als ze een behandeling niet kunnen betalen. Alleen heel zieke patiënten komen in het publieke systeem terecht. En dan heeft de dermatologie ook nog eens heel lage prioriteit. Middelburg: “De meerwaarde van een dermatoloog wordt hier niet echt gezien. Ik vond dat ik in het ziekenhuis niet de zorg kon leveren die mijn patiënten nodig hadden. Dat is ook de reden dat veel specialisten uiteindelijk vertrekken uit ziekenhuizen. Feitelijk is er maar 1 dermatologieafdeling, in een publiek ziekenhuis dat redelijk functioneert, in de regio Auckland. Daar werken zo’n 7 dermatologen, maar dat is erg weinig vergeleken met een gemiddelde grote stad in Europa.”

Hoge kwaliteit van zorg

Middelburg (‘Tom’ voor zijn patiënten) werkt nu in een privékliniek in Christchurch, vergelijkbaar met een zelfstandig behandelcentrum in Nederland. Dat bevalt veel beter. Hij kan daar de zorg leveren die patiënten nodig hebben, op de manier waarop hij dat wil. “Het is een verademing om hier te werken. De kliniek is pas ongeveer 10 jaar oud en alles is er, zoals mooie operatiekamers en veel laserapparatuur. Veel dermatologen, en ook andere specialisten, combineren het werken in een privékliniek met een baan in een ziekenhuis.”

De kwaliteit van zorg en behandeling is heel hoog, ervaart Middelburg. Er is ook veel medische kennis. Zo weten bijvoorbeeld huisartsen veel over dermatologie. “Ik ben daar echt van onder de indruk. Misschien verklaart dat wel waarom het zo lang duurde voordat ik naar Nieuw-Zeeland kon komen. Men is streng om anderen toe te laten omdat de standaard in de zorg hoog moet blijven. Laat eerst maar eens zien dat je iets kunt.”

Destijds had Middelburg gedacht dat hij snel aan de slag zou kunnen, want er zijn maar weinig dermatologen in Nieuw-Zeeland: in totaal slechts ongeveer 75, van wie de meesten in een privékliniek werken. Op het Zuidereiland werkt slechts 1 dermatoloog in het publieke ziekenhuis in Christchurch en 7 in een privékliniek, op een bevolkingsaantal van 1,2 miljoen. “Dat betekent dat dermatologen niet de zorg kunnen leveren zoals dat in Nederland gebeurt. Waarschijnlijk wordt zorg vooral geleverd door huisartsen. Bij een verwijzing heeft de huisarts al veel gedaan, bijvoorbeeld een huidbiopt en verschillende onderzoeken. Zij vragen pas hulp als ze er zelf niet uitkomen.”

Relaxed

Middelburg heeft inmiddels zijn plek gevonden in Nieuw-Zeeland. In zijn huidige werk kan hij patiënten behandelen zoals hij dat wil. Jammer is wel dat hij vrijwel niet met collega’s samenwerkt. In de kliniek werken 2 dermatologen, andere collega’s hebben een eigen praktijk. “We zijn erg op onszelf aangewezen, overleg met een collega gebeurt nauwelijks. Dat is wel eens lastig als ik twijfel over een situatie. Maar ik ben er inmiddels aan gewend.”

Als groot pluspunt noemt Middelburg dat behandelaars zelf kunnen bepalen hoeveel tijd ze besteden aan een patiënt. Hij heeft gekozen voor 20 minuten, zoals de meeste dermatologen doen. “Dat is een wereld van verschil met het tempo op een Nederlandse dermatologiepoli. In Nederland draait alles om efficiëntie, maar er is vrijwel geen tijd voor menselijk contact. Je moet snel informatie achterhalen voor een snelle diagnose en behandelplan. Met meer tijd kun je het gesprek voeren van mens tot mens. Hier heb ik veel meer tijd voor een persoonsgerichte benadering. Ik heb het gevoel dat ik hier mensen help, in plaats van puzzeltjes oplos. Dat vind ik erg prettig. Daar komt bij dat Nieuw-Zeelanders heel relaxed zijn, en ook minder veeleisend. De efficiëntie van Nederland is hier nergens, ook niet in de spreekkamer. Patiënten zijn dankbaar dat er iemand is om hen te helpen. Na een dag werk ga ik altijd met een goed gevoel naar huis.”

Minder behandelopties

Wat betreft behandelingen is met name de huidkankerzorg in Nieuw-Zeeland heel uitgebreid. Mensen zijn graag buiten, maar de zonkracht is sterk en veel mensen zijn van Engelse of Schotse afkomst. Dat betekent een vrij bleke en daardoor kwetsbare huid. “Van veel mensen is de huid erg beschadigd door de zon”, ziet Middelburg dan ook bij zijn patiënten. “Andere huidziekten zijn vergelijkbaar met wat we in Nederland zien. Helaas hebben we hier minder medicatie tot onze beschikking. In Nieuw-Zeeland bepaalt de instantie Pharmac welke medicijnen worden vergoed. Zij onderhandelen met farmaceuten over de prijs van medicatie, maar dat duurt vrij lang. Daardoor lopen we hier zo’n 5 tot 10 jaar achter wat betreft beschikbare medicatie. Niet alleen voor de dermatologie maar voor alle specialismen. We hebben bijvoorbeeld geen biological voor eczeem, geen hedgehogremmer voor basaalcelcarcinoom of checkpointremmer voor plaveiselcelcarcinoom. Voor psoriasis hebben we een paar biologicals, maar lang niet zoveel als in Nederland. Voor de behandeling van melanoom is er alleen pembrolizumab. De behandelopties zijn in vergelijking met Nederland dus veel beperkter.”

Opleiding

Wat betreft de opleiding tot dermatoloog merkt Middelburg wel goede wil en ook veel interesse in het vak. Er is zelfs een grote groep studenten die graag verder willen in de dermatologie en zich hebben verenigd in de Dermatology Interest Group. Maar voor een opleiding zijn dermatologen en afdelingen nodig, en daaraan ontbreekt het in Nieuw-Zeeland. “In bijvoorbeeld Christchurch kan geen opleiding plaatsvinden, want daar werkt maar 1 dermatoloog. Alleen op het Noordereiland vindt opleiding plaats, maar dat zijn slechts enkele opleidingsplaatsen per jaar. Misschien zouden privéklinieken een rol kunnen spelen bij opleiden, maar tot nu toe gebeurt dat niet.”

 

 

Pembrolizumab als eerstelijnsbehandeling bij gevorderd of gemetastaseerd merkelcelcarcinoom

jan 2025 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie

Lees meer over Pembrolizumab als eerstelijnsbehandeling bij gevorderd of gemetastaseerd merkelcelcarcinoom

Roflumilast-crème 0,15% voor constitutioneel eczeem bij volwassenen en kinderen

jan 2025 | Eczeem

Lees meer over Roflumilast-crème 0,15% voor constitutioneel eczeem bij volwassenen en kinderen

Duidelijkere plaats voor ontschilfering bij behandeling psoriasis

jan 2025 | Arthritis psoriatica, Artritis, Psoriasis

Lees meer over Duidelijkere plaats voor ontschilfering bij behandeling psoriasis

Ouderen met melanoom reageren even goed op immuuntherapie

dec 2024 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie, Ouderen

Lees meer over Ouderen met melanoom reageren even goed op immuuntherapie

Nieuwe behandelmogelijkheden voor psoriasis: een blik op de toekomst

dec 2024 | Psoriasis

Lees meer over Nieuwe behandelmogelijkheden voor psoriasis: een blik op de toekomst

Samen het tij keren, in de zorg en als individu

dec 2024 | Gynaecologische oncologie

Lees meer over Samen het tij keren, in de zorg en als individu

Live webcast Psychodermatologie

13 jan 2025 om 20:00 | Eczeem, Huidinfecties, Psoriasis

Lees meer over Live webcast Psychodermatologie

Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

10 dec 2024 om 20:00 | Eczeem

Lees meer over Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

13 nov 2024 om 20:00 | Huidinfecties

Lees meer over Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

Verdachte huidafwijkingen onder de loep

16 okt 2024 om 20:00

Lees meer over Verdachte huidafwijkingen onder de loep

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Dermatologen van de Toekomst 2025

vrijdag 17 jan 2025 van 09:45 tot 16:30 | Dermato-oncologie, Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2025

DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

nov 2024 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

okt 2024 | Eczeem

Lees meer over Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

okt 2024

Lees meer over Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

okt 2024

Lees meer over Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

okt 2024

Lees meer over Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

sep 2024

Lees meer over Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

sep 2024 | Eczeem

Lees meer over Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

sep 2024 | Bacteriële infecties, Eczeem, Huidinfecties, Schimmelinfecties

Lees meer over Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-04

okt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-04

MedNet Dermatologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-03

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03