Deense onderzoekers bespreken in een review in Clinical Microbiology and Infection de incidentie, diagnose, risicofactoren, preventie, behandeling en uitkomsten van infectieuze endocarditis bij patiënten die een transkatheter-aortaklepimplantatie ondergingen.
Transkatheter-aortaklepimplantatie (TAVI) is sinds 2008 goedgekeurd voor de behandeling van ernstige aortastenose en uit recente studies blijkt dat TAVI niet inferieur is aan chirurgische aortaklepvervanging (SAVR) wat betreft effectiviteit en veiligheid op korte termijn bij patiënten met verschillende chirurgische risicoprofielen. Endocarditis van de transkatheter-hartklep is een gevreesde complicatie en er zijn steeds meer gegevens over het risico op infectieuze endocarditis (IE) na een TAVI. Het doel van dit onderzoek was om de incidentie, diagnose, microbiële etiologie, preventie, uitkomst en behandeling van TAVI-IE te beoordelen op basis van de data van 12 observationele studies en 5 RCT’s.
De gerapporteerde incidentie van TAVI-IE lag tussen 0,7% en 3,0% per persoonsjaar. De meest voorkomende microben waren enterokokken, Staphylococcus aureus, streptokokken en coagulase-negatieve stafylokokken. Internationale richtlijnen voor de preventie van IE bevelen goede hygiëne aan van onder meer huid, mond en dialysekatheters. Antibiotische profylaxe wordt aanbevolen voorafgaand aan tandheelkundige ingrepen bij patiënten met een TAVI; het bewijs daarvoor is echter schaars. De meerderheid van de patiënten met TAVI-IE die in deze review waren opgenomen had volgens de richtlijnen een indicatie voor chirurgische interventie (50,0% of meer). Slechts een kleine subgroep van de patiënten onderging echter een operatie (16,4% of minder). De ziekenhuismortaliteit was ongeveer 25%, maar varieerde aanzienlijk tussen de onderzoeken (van 11% tot 64%).
Bron:
Østergaard L, Kiilerich Lauridsen T, Iversen K, et al. Infective endocarditis in patients who have undergone transcatheter aortic valve implantation: a review. Clin Microbiol Infect. 2020;26:999-1007.