Meer dan 70% van alle verwezen patiënten wordt onterecht naar dure reumatologische zorg verwezen, schrijft Elke van Delft, promovendus in het Maasstad Ziekenhuis en programmacoördinator ReumaNederland, in haar proefschrift.
Het bieden van de juiste zorg op de juiste plek is essentieel om de kwaliteit van leven van patiënten met musculoskeletale klachten te behouden en te verbeteren. Voor patiënten met non-inflammatoire klachten dient onnodig verwijzen naar dure ziekenhuiszorg te worden voorkomen. Voor patiënten met een inflammatoire reumatische aandoening (IRD) is tijdige doorverwijzing naar een reumatoloog in de tweedelijnszorg juist wel belangrijk.
Een mogelijke oplossing is de implementatie van een gestructureerd verwijsalgoritme. Er zijn bestaande verwijsalgoritmes die hebben getoond een netto-voordeel te hebben in het herkennen van IRD ten opzichte van standaardzorg. Om hier efficiënt gebruik van te maken zou dit gebruikt moeten worden door huisartsen. Een andere mogelijke oplossing is triage door een reumatoloog in de eerstelijnssetting.
Van Delft, die 14 april jl. promoveerde aan de Erasmus Universiteit, laat zien dat de proportie van IRD-diagnoses bij verwezen patiënten toeneemt wanneer deze vorm van triage wordt toegepast. Daarnaast zorgt het voor minder zorggebruik, verbetering van kwaliteit van leven, en bleek triage meer kosteneffectief dan standaardzorg.
Bron: