Een interactief online hulpmiddel voor patiënten en een communicatietraining voor oncologen kunnen eraan bijdragen dat patiënten met ongeneeslijke kanker hun laatste levensfase doorbrengen op de manier die het beste past bij wat zij belangrijk vinden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van communicatiewetenschapper Liza van Lent (Erasmus MC).
De communicatietraining en het online hulpmiddel geven oncologen handvatten om ongeneeslijk zieke patiënten beter te begeleiden bij het maken van de keuze om deel te nemen aan experimentele behandelingen. Oncologen die de communicatietraining volgden en het hulpmiddel gebruikten, voerden betere gesprekken met hun patiënt om te komen tot een besluit om wel – of niet – mee te doen aan zulke studiebehandelingen.
De gesprekken in de spreekkamer duurden bovendien niet langer dan wanneer de behandelopties van ongeneeslijk zieke kankerpatiënten op de gebruikelijke manier worden besproken.
Wanneer patiënten met ongeneeslijke kanker geen standaardbehandelopties meer hebben, kunnen zij soms besluiten om deel te nemen aan een experimentele behandeling. Om het gesprek over die keuze beter te maken, is de Online Value Clarification Tool (OnVaCT) ontwikkeld. De online tool is gericht op het verhelderen en bespreken van wat patiënten belangrijk vinden in de laatste fase van hun leven.
Bron: