Hoewel in deze meta-analyse bewijs werd gevonden voor de effectiviteit van interventies ter verbetering van de fysieke activiteit bij volwassenen met ernstig astma, zijn grotere, betere en langere studies nodig om te bepalen welke interventies het grootste effect hebben.
Fysieke inactiviteit komt vaak voor bij astma en is een belangrijke beïnvloedbare risicofactor voor slechte klinische uitkomsten, zoals een verminderde astmacontrole en gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL). Omdat er nog weinig bekend is over de optimale interventies voor het verhogen van de fysieke activiteit bij deze populatie werd in deze systematische review en meta-analyse de effectiviteit van verschillende interventies beoordeeld.
De onderzoekers zochten naar interventiestudies waarin uitkomsten met betrekking tot de fysieke activiteit werden beoordeeld (aantal stappen per dag, tijd besteed aan fysieke activiteit) bij volwassenen met ernstig astma. Gegevens over astmagerelateerde (astmacontrole) en gezondheidsgerelateerde uitkomsten (HRQoL) werden beoordeeld als secundaire uitkomsten.
In totaal konden 4 RCT’s met 176 volwassenen met matig tot ernstig astma worden geïncludeerd. Er werd een toename in fysieke activiteit gerapporteerd bij een interventie gebaseerd op matig/hoog intensieve aerobe en weerstandstraining (zowel stappen/dag als tijd besteed aan fysieke activiteit) en bij een niet-gesuperviseerde stappentellergebaseerde interventie (stappen/dag). Meta-analyses lieten zien dat de interventies over het geheel genomen een positief effect hadden op het aantal stappen per dag (gemiddeld verschil = 1588; 95%-BI 399-2778; p = 0,009; I2 = 23), de astmacontrole (gemiddeld verschil = -0,65; 95%-BI -0,95 tot -0,35; p < 0,0001; I2 = 0%) en de HRQoL (gemiddeld verschil = 0,56; 95%-BI 0,10-1,01; p = 0,02; I2 = 16%) ten opzichte van de controlegroepen.