Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geven een veelgebruikt middel tegen schizofrenie een nieuw doel: het behandelen van blaaskanker. Met steun van het universitaire initiatief ‘Academic Pharma’ zal het product op een duurzame manier op de markt worden gebracht.
Penfluridol is een antipsychotisch geneesmiddel dat sinds de jaren zeventig wordt voorgeschreven bij chronische schizofrenie, acute psychose en het syndroom van Gilles de la Tourette. Recent is ook aangetoond dat het de groei en metastasering van verschillende tumoren remt, waaronder borst-, alvleesklier- en hersentumoren. Op de afdeling Urologie van het LUMC bestudeert een groep onderzoekers daarom de herbestemming van penfluridol voor de behandeling van blaaskanker.
Het onderzoek begon een paar jaar geleden toen de onderzoekers een interessante publicatie zagen waarin stond dat het totale risico op blaaskanker aanzienlijk was gedaald bij patiënten met schizofrenie die antipsychotica gebruikten. Dit zette hen aan tot experimenten met gekweekte menselijke blaaskankercellen in het laboratorium.
Veel potentiële nieuwe geneesmiddelen halen de markt niet omdat ze een onverwachte en onaanvaardbare toxiciteit blijken te hebben. Een groot voordeel van het hergebruik van penfluridol is dat het lokaal in de blaas kan worden toegediend waardoor andere weefsels zo min mogelijk aan het medicijn worden blootgesteld. Daarnaast zijn de bijwerkingen van penfluridol door het jarenlange gebruik natuurlijk al goed bekend.
Bron: