Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek en LUMC ontdekten een voorheen onbekende populatie afweercellen: jonge geheugencellen die zich gedragen als stamcellen. Die blijken een cruciale rol te spelen bij de snelle immuunrespons na een herinfectie. Daarom zijn ze zeer interessant voor de ontwikkeling van vaccins.
Er is een fundamentele discussie over de vraag: Bestaat deze groep uit cellen die al heel vaak hebben gedeeld en daarna een verjongingskuur hebben ondergaan? Of zijn die cellen altijd jong gebleven, hebben ze weinig gedeeld en konden ze daardoor overleven? De onderzoekers onder leiding van Ton Schumacher van het AVL en Ferenc Scheeren van het LUMC zochten naar een antwoord op deze vraag.
Ze injecteerden T-lymfocyten met een DivisionRecorder (ook wel: mutatieverklikker) bij muizen en analyseerden twee maanden lang nauwgezet wat er gebeurde. Tot hun verrassing zagen ze dat de geheugencellen niet één homogene groep vormden. De gedeelde cellen leken erg op T-cellen die geïnfecteerde cellen doden. Daarnaast ontdekten ze een groep jonge T-cellen die zichzelf tijdens de eerste infectie in rust hebben gehouden en zich gedragen als stamcellen. Volgens de onderzoekers onderstreept deze studie het belang van deze jonge geheugen T-cellen als dé cellen die je door middel van vaccinatie wilt opwekken.
Bronnen: