Mensen die een lichte beroerte of TIA hebben doorgemaakt, hebben daarna een aanzienlijk groter risico op een val dan mensen die geen beroerte hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de TU Delft. Valpreventie kan dit risico verlagen.
Jaarlijks worden ongeveer 40.000 mensen voor het eerst door een beroerte getroffen, van wie ongeveer de helft een milde beroerte doormaakt. Daarnaast krijgen jaarlijks zo’n 53.000 mensen een TIA. Mensen met milde klachten na een beroerte of TIA worden, na een enkel bezoek aan de nazorgpoli, meestal niet meer gezien door een zorgverlener. De onderzoekers wilden weten of deze groep geen gevolgen van de beroerte of TIA ondervindt, vooral op de langere termijn.
Ze onderzochten 70 mensen die minstens een half jaar eerder een beroerte hadden gehad; zij werden vergeleken met 47 controles. De deelnemers kwamen naar het ziekenhuis voor een balans- en loopmeting. Daarna legde een activiteitenmeter een week lang de bewegingen en activiteiten van beide groepen vast. Ook hielden de deelnemers gedurende een jaar eventuele valpartijen bij.
De groep met een beroerte had een meer dan 2 keer zo hoog risico op een val dan de controlegroep. Verder liepen deze mensen langzamer en kampten ze vaker met balansproblemen. Ook een lichte beroerte of TIA heeft dus impact op de balans, het lopen en het risico op vallen.
Mensen kunnen de kans op een val verkleinen door valpreventietraining. De onderzoekers adviseren deze training daarom aan mensen die een lichte beroerte of TIA hebben doorgemaakt, ook al hebben ze geen duidelijke klachten meer.
Bron: