Kinderen of kleinkinderen van een rokende vader hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen astma. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende internationale universiteiten dat is gepubliceerd in The European Respiratory Journal.
Hoewel er aanwijzingen zijn dat de intra-uteriene blootstelling van moeders aan passief roken is geassocieerd met astma bij het nageslacht, is er ook een toenemende bezorgdheid dat vaders die beginnen met roken voordat de puberteit is voltooid, het risico op astma bij hun nakomelingen kunnen verhogen.
Voor deze studie volgden de onderzoekers daarom jarenlang een grote groep kinderen. Als de vader in een gezin opgroeide waar gerookt werd, hebben zijn kinderen 1,5 keer zoveel kans om (niet-allergisch) astma te krijgen als kinderen van vaders die in een rookvrij gezin opgroeiden. Als de vader zelf ooit heeft gerookt, dan is die kans nog groter.
De onderzoekers vermoeden dat dit gezondheidsrisico het gevolg is van epigenetische veranderingen in de voorlopercellen van spermacellen tijdens gonadale rijping. Die beschadigingen worden dus doorgegeven aan kinderen en die geven het vervolgens weer door aan hún kinderen.
Bron:
Liu J, Bowatte G, Pham J, et al. Pre-pubertal smoke exposure of fathers and increased risk of offspring asthma: a possible transgenerational effect. Eur Respir J. 2022 Sep 14. Online ahead of print.