Een bal, een zadel of een platte plaat. De kromming van biomaterialen remt of stimuleert botcellen om nieuw weefsel aan te maken. Dat laten ingenieurs van de TU Delft zien in een onderzoek waarvan de resultaten in Nature Communications zijn verschenen.
De onderzoekers lieten in petrischalen botcellen groeien, omgeven door kleine vormpjes gemaakt van biomateriaal waarmee de onderzoekers ervaring hebben. Afhankelijk van de krommingen in de vormpjes hadden de cellen de neiging om op verschillende manieren te groeien, te delen en weefsel te vormen.
Hoewel krommingen in oneindig veel variaties lijken te bestaan, vallen ze altijd grofweg in een van deze drie categorieën: een bal heeft een bolle kromming, een zadel een holle kromming en een plaat is plat. Cellen blijken de voorkeur te geven aan een zadelvorm. Als ze een zadelvorm in de buurt waarnemen, wordt de groei gestimuleerd. Uit de studie blijkt ook dat cellen dalen verkiezen boven heuvels.
De studie biedt een leidraad voor de optimale geometrie van biomaterialen en implantaten om de weefselregeneratie te maximaliseren. De benodigde complexe geometrische ontwerpen worden met zeer nauwkeurige 3D-printtechnieken gemaakt, om de vormen zo klein te maken dat ze voor cellen waarneembaar zijn.
Bron: