Het UMC Groningen doet mee aan een Europees onderzoek naar in het ziekenhuis geproduceerde CAR T-celtherapie bij uitbehandelde patiënten met acute lymfatische leukemie. Om de studie, geleid door Spaanse onderzoekers, in Nederland uit te voeren stelt het KWF Kankerbestrijding ruim 9 miljoen beschikbaar.
Onderzoekers Tom van Meerten en Edwin Bremer leiden de studie in Nederland. Zij onderzoeken of CAR T-cellen die lokaal in het ziekenhuis gemaakt worden een goed alternatief voor commerciële CAR T-celtherapie zijn.
In Spanje is therapie met in het ziekenhuis gemaakte CAR T-cellen voor patiënten met ALL onder bepaalde voorwaarden al mogelijk. Voordat Europese patiënten deze behandeling kunnen krijgen, moet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de behandeling eerst goedkeuren.
Voor die goedkeuring zijn grote studies in meerdere landen nodig. Daarom voeren onderzoekers deze studie nu in Spanje, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk uit. Als uit de studie in alle 5 de landen blijkt dat de therapie goed en vergelijkbaar werkt, is de kans groot dat de therapie Europees wordt goedgekeurd.
Het zelf maken van CAR T-cellen heeft belangrijke voordelen. Zo kan de behandeling binnen 7 dagen worden uitgevoerd, in plaats van 4 tot 6 weken. Daarnaast zijn de eigengemaakte CAR T-cellen 3 keer goedkoper dan de commerciële CAR T-cellen.
Bron: