Uit een Nederlandse studie blijkt dat langdurige oefentherapie onder begeleiding effectiever is dan gebruikelijke zorg bij het verbeteren van functionele beperkingen en fysieke kwaliteit van leven bij mensen met axiale spondyloartritis (axSpA) die ernstige functionele beperkingen hebben.
In de studie werden 214 deelnemers 1:1 gerandomiseerd aan de interventie (maximaal 64 sessies, met 14 extra optionele sessies van begeleide actieve oefentherapie met persoonlijke doelstellingen, educatie en zelfmanagement met betrekking tot fysieke activiteit) of gebruikelijke zorg (zorg bepaald door arts(en) en deelnemers zelf).
Het primaire eindpunt van de studie was de verandering in de activiteit van de voor de patiënt belangrijkste klacht (PSC1) na 52 weken. Secundaire eindpunten waren de PSC-activiteit voor klacht 2 en 3, de Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index, 6-minuten looptest, Patient Reported Outcome Measurement Information System-Physical Function-10 en de Short Form-36 Physical and Mental Component Summary Score (SF-36 PCS en MCS).
In de interventiegroep startte 93% met de behandeling, waarbij gemiddeld 40,5 sessies plaatsvonden. Na 52 weken was het verschil in verandering in PSC1 tussen de groepen in het voordeel van de interventiegroep. Ook vertoonden alle secundaire uitkomsten, behalve de SF-36 MSC significant grotere verbeteringen in de interventiegroep.
Bron:
Van Wissen MA, van den Ende CH, Gademan MG, et al. One-year effectiveness of long-term exercise therapy in people with axial spondyloarthritis and severe functional limitations. Rheumatology (Oxford). 2024 Jun 8. Online ahead of print.