Later en korter gebruik van CDK4/6-remmers bij patiënten met uitgezaaide borstkanker werkt net zo goed, maar geeft minder bijwerkingen en leidt tot lagere kosten. Dit levert een besparing op van ruim 45 miljoen euro per jaar in Nederland, zo blijkt uit de SONIA-studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Nature.
In de SONIA-studie werd onderzocht of het het beste is als je bij uitgezaaide borstkanker direct een CDK4/6-remmer toevoegt aan de hormoontherapie. Of is het later geven van een CDK4/6-remmer net zo effectief?
Een belangrijke uitkomst van de studie is dat het voor de duur dat uitgezaaide borstkanker onder controle is, niet uitmaakt welke behandelstrategie de patiënt krijgt. Ook de overlevingsduur en de kwaliteit van leven verbeterden niet door een vroegere behandeling.
Door de behandeling met een CDK4/6-remmer uit te stellen en te starten met alleen hormoontherapie, kunnen patiënten veel meer en langer een ‘gewoon’ leven blijven leiden, met minder klachten en ziekenhuisbezoeken.
In Nederland komen jaarlijks zo’n 1700 patiënten voor deze behandeling in aanmerking. Het doelmatig gebruik van CDK4/6-remmers zou in Nederland jaarlijks een besparing van meer dan 45 miljoen euro opleveren, in de Verenigde Staten gaat het om meer dan 5 miljard dollar.
Bron: