Personen die in contact komen met overstromingswater na hevige regenval blijken vaker last te hebben van maag-darm- en luchtweginfecties. Het wordt hiermee steeds duidelijker dat de leefomgeving invloed heeft op de overdracht van ziekteverwekkers. Dit blijkt uit het proefschrift van Annemieke Mulder (RIVM).
Mulder onderzocht de rol van de leefomgeving bij het overdragen van zoönotische ziekteverwekkers. Hierbij is gekeken naar de invloed van wateroverlast en blootstelling aan landbouwhuisdieren.
STEC (Shiga-toxine-producerende E. coli) komt vooral voor in de darmen van herkauwers zoals runderen en kleine herkauwers. Eten van niet goed verhit vlees geldt als de belangrijkste bron van STEC-besmetting. Het onderzoek laat zien dat het wonen in een gebied met veel kleine herkauwers een risicofactor is voor STEC-besmetting.
Mulder laat ook zien dat de leefomgeving effect heeft op de samenstelling van het microboom. De diversiteit is lager bij mensen die wonen in een stedelijke omgeving en hoger bij mensen op het platteland.
In het proefschrift, waarop Mulder 22 mei jl. aan de Universiteit van Utrecht promoveerde, komt duidelijk naar voren dat de leefomgeving invloed heeft op de overdracht van ziekteverwekkers. Via welke route: bodem, lucht of water is (nog) niet onderzocht.
Bron: