In organoïden die zijn gemaakt van leverweefsel van patiënten met chronische hepatitis B, zijn de eerste moleculaire tekenen van leverkanker te zien. Deze bevindingen van onderzoekers van onder meer het Erasmus MC en Hubrecht Organoid Technology (HUB) zijn gepubliceerd in eLife.
De onderzoekers maakten onder meer leverorganoïden van weefsel van hepatitis B-patiënten die een levertransplantatie moesten ondergaan. Het weefsel bevatte cirrose, maar met het blote oog waren nog geen tekenen van leverkanker zichtbaar. “We waren dan ook verbaasd dat we op moleculair niveau wél de eerste tekenen van leverkanker vonden”, vertelt Mahmoudi.
Het profiel van genen die tot expressie kwamen in de geïnfecteerde leverorganoïden van cirrotisch weefsel leek meer op dat van leverkanker dan op gezond leverweefsel. De onderzoekers vonden zelfs tekenen van dezelfde vroege moleculaire handtekening van leverkanker in organoïden gemaakt van leverdonoren die waren hersteld van hepatitis B. Volgens de onderzoekers kan de vroege handtekening mogelijk dienen als biomarker om leverkanker vroeger op te sporen.
Bronnen: Erasmus MC & Elife. 2021;10:e60747.